Räddningstjänsten om året som gått

Trafikolyckorna i Västerviks kommun ökade markant. Samtidigt var antalet drunkningstillbud betydligt färre. Räddningstjänsten har sammanställt året som gått.

Joakim Jansson är räddnings- och säkerhetschef på räddningstjänsten i Västervik.

Joakim Jansson är räddnings- och säkerhetschef på räddningstjänsten i Västervik.

Foto:

Västervik2015-01-03 05:05


Statistiken visar att antalet trafikolyckor i kommunen har ökat kraftigt, med hela 39 procent i jämförelse med 2013. Totalt anmäldes 80 trafikolyckor under 2014. I jämförelse med 2012 är det en ökning med hela 87 procent.
- Vi kan se att trafikolyckorna har ökat de senaste åren och det beror bland annat på att vägarna i kommunen försätts med vajerräcke vilket gör det befintliga körfältet smalt och orsakar flera vajerpåkörningar. Men vajerräckena har samtidigt en stor fördel, bland annat har de minskat antalet frontalkrockar, dödsfall och svåra skador, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef på räddningstjänsten i Västervik.

Färre bränder i byggnader
Antalet bränder i byggnader har minskat med 31 procent i jämförelse med 2013. Enligt räddningstjänsten är det väldigt positivt, då det inträffade hela 52 bränder i byggnader 2013, mot bara 36 stycken 2014.
- Det är svårt att analysera orsakerna till detta men dels har vi haft relativt få blixtnedslag i byggnader under 2014. Det var heller inte så långa perioder av riktigt kallt väder under 2014, det blev vår tidigt och inte några längre perioder av kyla i december. Vi har haft relativt få anlagda bränder och förhoppningsvis har utbildning och information bidragit till att förebygga bränder eller tidigare åtgärder som bidragit till färre utvecklande bränder.
Bränder på andra platser än i byggnader har dock ökat kraftigt med hela 35 procent i jämförelse med 2013. Inte heller här finns någon gemensam orsak, enligt räddningstjänsten, förutom att det har varit en tidig och väldigt torr sommar.
- Vanliga orsaker är blixtnedslag, grillning i skog och mark, lövbränning i trädgårdar, bilar/lastbilar som börjar brinna och några anlagda bränder, säger Joakim Jansson.
Antalet automatiska brandlarm har ökat marginellt med tre procent, men det kan också bero på att fler automatiska brandlarm har installerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om