– Kommuninvånarna kommer dock inte att märka av förändringen.
Det säger Peter Helge, operativ chef vid räddningstjänsten i Västerviks kommun.
– Det skulle i så fall vara vid större händelser, fortsätter han.
Kommunen kommer också från och med måndag att ingå i ett större ledningssystem: Räddningsregion sydöstra Sverige, RSÖS, som omfattas av Kalmar-, Blekinge-, Jönköpings-, Östergötlands- och Kronobergs län.
Inom RSÖS har man tre ledningssystem och en ledningscentral till varje ledningssystem.
– Vi i norra Kalmar län kommer att alltså tillhöra Jönköping, och räddningstjänsterna i Hultsfred, Vimmerby och Västervik kommer att larmas ut därifrån, säger Helge.
Syftet med nyordningen är att räddningstjänsterna i Sverige bättre ska kunna hantera stora, långdragna och komplicerade händelser och insatser.
Kommunens säkerhetschef Joakim Jansson förklarar att planeringen och förberedelserna för nyordningen har pågått under flera år.
De bakomliggande orsakerna till förändringen är den stora skogsbranden i Västmanland 2014 och den torra sommaren 2018 med många bränder – även i vår del av landet.
Efter de här händelserna reviderades lagen om skydd mot olyckor, LSO. Bland annat stärktes kraven på en övergripande ledning och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick utökade befogenheter att prioritera och fördela räddningstjänsternas resurser.
Den uppdaterade versionen av lagen trädde i kraft den 1 januari förra året.
I Västerviks kommun innebär nyordningen att man stärker ledningsorganisationen och rekryterar fler befäl som kan klara större insatser, förklarar Peter Helge och Joakim Jansson.
Kortfattat ser samarbetet ut så här, mellan Västervik och närliggande kommuner:
1. Västerviks kommun samarbetar i första hand med grannkommunerna Vimmerby och Hultsfred, precis som tidigare.
2. I nästa fas sker så kallad gränslös samverkan mellan Valdemarsvik, Åtvidaberg, Kinda, Vimmerby, Oskarshamn och Västervik.
3. Behövs ytterligare resurser kopplas så Jönköpings ledningscentral in, i vilken totalt 30 kommuner ingår. Ett vakthavande befäl och en vakthavande räddningschef ska på ett rullande schema finnas tillgängliga och kunna prioritera och samordna insatserna dygnet runt.
I sammanhanget ska nämnas att ambulansen även fortsättningsvis larmas ut från ledningscentralen i Växjö.