Rådgivaren: "Ta professionell hjälp – det är krångligt"

Affärsrådgivaren Marianne Hennel förstår att småföretagaren Hasse Sturesson är pressad. "Han är absolut inte ensam", säger hon.

Marianne Hennel arbetar som affärsrådgivare på Ludvig & co och är dessutom engagerad i organisationen Företagarna där hon arbetar för att småföretagarnas villkor ska bli bättre.

Marianne Hennel arbetar som affärsrådgivare på Ludvig & co och är dessutom engagerad i organisationen Företagarna där hon arbetar för att småföretagarnas villkor ska bli bättre.

Foto: privat

Västervik2021-01-16 08:00

Coronastödet

Marianne Hennel har hjälpt många småföretagare med att söka statliga stöd under pandemin. 

– Jag skulle uppmana företagare att ta professionell hjälp. För det är krångligt att ansöka. Jag upplever att det annars finns en risk att småföretagare tänker att det är för administrativt och kostar pengar att söka och att man ändå inte får några pengar i slutändan. Men det finns pengar att söka, säger Marianne Hennel, affärsrådgivare på Ludvig & co samt styrelseledamot i Företagarna Valdemarsvik.

Hon upplever att ansökningsprocessen för permitteringsstödet är smidig, men att handläggningstiderna, som från början var korta, har blivit längre med tiden.

– Jag upplever också att om det är ett frågetecken i ansökan så tar det ganska lång tid att få svar.

Enligt Marianne Hennel är Hasse Sturesson inte ensam. Hon förstår om han känner sig pressad.

– Man har sökt stöd, men vågar inte lita på att stödet går igenom, eftersom det är preliminärt tills det är avstämt och klart.

Varför måste det vara så krångligt att ansöka?

– Min bedömning är att om man som småföretagare hade effektiviserat och digitaliserat administrationen för sitt företag tidigare, så hade det gått smidigare att ansöka.

Hon berättar att det förekommer att företagare med enskild firma fortfarande har kassabok i pappersform, även om det är ovanligt. Det är problematiskt, menar hon. 

– Om man inte har digitaliserat sin bokföring så kan det bli kostsamt att ansöka om stöd, eftersom det då blir väldigt tidskrävande.

Dessutom har en del småföretagare inte byggt upp någon buffert, enligt Marianne Hennel.

– En högkonjunktur pågår ofta i fyra år, men vi hade en högkonjunktur som var nästan 2,5 gånger så lång. Då blir man invaggad i en falsk trygghet. Och nu när bromsen slog till hårt och snabbt, fick många småföretagare som var utan buffert bekymmer från dag ett. Omsättningen försvann.

Marianne Hennel anser att myndigheterna skulle behöva se över hur ansökningar om stöd ska hanteras.

– Men frågan är hur lång tid det skulle ta att göra en översyn, med tanke på hur lång tid det tagit att få i gång stöden, säger hon.

– Vi väntar fortfarande på besked om att fortsätta korttidspermitteringen. Ledtiden blir för lång och stressen blir en jättebelastning för många småföretagare. Det är många företagare som känner att de håller på att gå in i väggen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!