Regell: "Fel att jaga rökare"

Barn- och utbildningsnämnden tycker att det är en bra idé att införa rökfri arbetstid på Västerviks gymnasium. Den enda politikern som hade en annan åsikt var Johannes Regell (SV). - Vill man göra något åt arbetsmiljön så finns det 1 000 saker som är viktigare än att jaga rökare, säger han.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: TT/pressbild

Västervik2018-03-10 17:00

Västerviks gymnasium tillsammans med vuxenutbildningen har på eget initiativ väckt frågan om att införa rökfri arbetstid.

- Det innebär att medarbetarna inte får röka på sin arbetstid. Däremot får man röka på lunchen om man gör det utanför skolans område, säger Anette Torstensson (C).

Barn- och utbildningsnämnden var positiv till idén och vill nu se över möjligheten att införa rökfri arbetstid i hela förvaltningen.

- Socialförvaltningen har haft så i ett par år och nu vill vi även att det ska gälla barn- och utbildningsförvaltningen, säger Elin Landerdahl (M).

"Är redan rökfritt"

En politiker var dock emot beslutet och det var Johannes Regell, Socialisterna-Välfärdspartiet.

- Givetvis vill inte jag att människor ska dö i lungcancer. Det är Västerviks kommuns personalpolitik som är problemet, säger han.

Han menar att det finns viktigare saker att koncentrera sig på i arbetsmiljön, än att få personalen att sluta röka.

- Listan på arbetsmiljöproblem inom skolan kan göras lång i form av hög ljudnivå, stress och underbemanning. Det är sådant som inte tas på allvar. Skolområdet är redan rökfritt, räcker inte det?

Måste det ena utesluta det andra?

- Nej, det måste inte göra det. Men i Västerviks kommun gör det det.

Anette Torstensson och Elin Landerdahl menar att personalen ska vara ett föredöme för eleverna och att det därför är viktigt att förebygga rökning. Förbudet omfattar dock inte snusning.

- Givetvis vore det bra om man även låtit bli att snusa, men bedömningen här är att rökning påverkar omgivningen mer, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef på Västerviks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om