Det är inte lätt att få ekonomin att gå ihop när man har blivit pensionär. Det vittnar pensionärsföreningarna i Västerviks kommun om, PRO, SPF och SKPF.
Regeringen lade i måndags fram sin vårbudget där de genomför en satsning för pensionärerna i landet. Max 200 kronor mer i månaden får Sveriges pensionärer, men det räcker inte, anser pensionärsföreningarna i Västerviks kommun.
- Gör om hela systemet, säger Per-Ola Ålstam, som är vice ordförande för SPF i Västerviks kommun.
Han anser att det nuvarande systemet, där de som jobbar får lägre skatt än de som är pensionärer, är fel.
- Systemet innehåller så många hål att det inte går att lappa ihop längre. Först och främst ska inte pensionärer betala mer i skatt per 100 krona än de som jobbar och dessutom måste de som har sämst pension få mer i plånboken.
Deltid kvinnofälla
Gunvor Ohlsén som är ordförande för SKPF berättar att många kvinnor som varit undersköterskor i sitt yrkesverksamma liv, jobbat deltid.
- De har inte mer i pension än 8-9 000 kronor i månaden. Deltid är och har varit en kvinnofälla.
Jan Forsberg, ordförande i PRO, berättar att många äldre idag är berättigade till bostadstillägg, men väljer att inte ansöka om det.
- I Kalmar län är det 14 000 pensionärer och många missar att ansöka om bostadstillägg. Andra gör ett medvetet val, då de inte vill ligga samhället till last.
Jans recept för att alla äldre ska få bostadstillägg är att koppla samman skatteverket och pensionsmyndigheten.
- Gör det enkelt och låt pensionären skriva in vilken hyra de har och låt de båda myndigheterna samköra uppgifterna, så ser man enkelt vilket bostadstillägg som man har rätt till.
Stig Lilja som också representerar SKPF, ger ett tips om att man som pensionär kan jobba lite även efter pensionen, vilket gör att man kan få lite mer pengar i plånboken.
- Då får man även jobbskatteavdrag.
Alla fyra riktar stark kritik mot dagens pensionssystem.
- Man måste tänka omvänt och se till att de med lägst pension får mer.
Hyrorna ökar, det gör även tandskador och kostnader för medicin och glasögon.
- Pensionen ökar inte lika mycket som hyrorna gör. Det blir mindre och mindre pengar att röra sig med, säger Per-Ola Ålstam.
De vill alla uppmana dagens unga att redan nu tänka på att pensionsspara.
- Det kan man göra på olika sätt men vill man ha lite guldkant på tillvaron även efter arbetslivet så ska man tänka på att man blir äldre en dag, säger Jan Forsberg.