Sedan 20 år tillbaka har Region Kalmar och länsstyrelsen genomfört dessa enkäter vart fjärde år. Varannan gång har man riktat enkäten mot vuxna och varannan gång mot barn. Syftet är att resultatet ska bidra till arbetet med att främja människors hälsa och att identifiera negativa miljöfaktorer. Svaren kommer bland annat att följas upp och jämföras med Sveriges miljö- och folkhälsomål som antogs av riksdagen 2018.
– Generellt kan man säga att barn i Sverige överlag mår ganska bra. Men det är skillnader mellan olika grupper och det är framför allt kopplat till socioekonomisk status och föräldrars utbildning. Och där vi ligger vi efter och där har vi en bit kvar till målen, säger Pär Eriksson, folkhälsoepidemiolog på Region Kalmar.
I år skickas enkäten ut till totalt 2 600 barn och vårdnadshavare, slumpvis utvalda, i åldrarna sex till tio månader, fyra år, och tolv år. Frågorna handlar om hur allt från trafikbuller, inomhusmiljö, solljus och klimatförändringar påverkar barnen och deras hälsa.
– Vi hoppas att få ett bra underlag för att se hur läget ser ut i dag och hur vi ska jobba framåt när det gäller folkhälsofrågor och hållbarhet i länet. Och då framför allt med inriktning på barn och ungdomar, säger Sofia Moestedt, basenhetschef på Region Kalmar.