Regionen: Äldre person dog dagen efter vaccinsprutan

Under onsdagen kom beskedet att en äldre person avlidit på ett särskilt boende i länet – dagen efter vaccinsprutan. Regionens chefläkare Mattias Alvunger tror dock inte på något samband.

"Att vi har anmält det här till Läkemedelsverket är en rutinåtgärd" säger chefläkare Mattias Alvunger.

"Att vi har anmält det här till Läkemedelsverket är en rutinåtgärd" säger chefläkare Mattias Alvunger.

Foto: TT/Region Kalmar län

Västervik2020-12-30 16:30

Under onsdagseftermiddagen meddelade Region Kalmar att en äldre person, som dagen innan vaccinerades mot covid-19, har dött av en hjärtattack. En biverkningsrapportering har nu skickats till Läkemedelsverket.

– Att vi har anmält det här till Läkemedelsverket är en rutinåtgärd, säger chefläkare Mattias Alvunger.

Tror du att det finns ett samband mellan vaccineringen och dödsfallet?

– Nej det har vi ingen direkt misstanke om. Själva rapporteringen till Läkemedelsverket är enligt de rutiner som finns när man påbörjar en ny sorts läkemedelsbehandling. 

Dödsfallet skedde inte på något boende i Västerviks kommun.

TT skriver att Läkemedelsverket inväntar nu obduktionsprotokollet. Fallet har rapporterats in till den europeiska biverkningsdatabasen Eudravigilance. Det är det andra fallet i Sverige att rapporteras in efter att vaccineringen drog i gång den 27 december.

– Vi kan egentligen inte säga någonting i nuläget om ett eventuellt orsakssamband eftersom det inte finns någon fastställd dödsorsak, säger Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket till TT.

Det första fallet handlade om en misstänkt överkänslighetsreaktion där en äldre kvinna fick lätt svullnad och klåda i halsen cirka en kvart efter vaccination. Hon behandlades med kortison och antihistamin och mådde därefter bra.

– Vi har ingen information om att hon har kvar några symtom, säger Veronica Arthurson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!