Regnigt cykeläventyr blev minne för livet

De tre kompisarna Christina Elvström Marström, Ellen Jonsson och Ellinore Nyberg lärde känna varandra under gymnasiet i Västervik och de har inte bara hållit kontakten. I sommar har de varit ute på en cykelresa som svetsat samman dem ännu mer.

Från toppen av Scafell Pike. Här dukade sällskapet upp med te och scones som de köpt med sig upp från byns kafé. Byn som heter Buttermere var startpunkten för hiken och låg långt in i en Nationalpark.

Från toppen av Scafell Pike. Här dukade sällskapet upp med te och scones som de köpt med sig upp från byns kafé. Byn som heter Buttermere var startpunkten för hiken och låg långt in i en Nationalpark.

Foto: Privat

Västervik2019-07-10 12:00

Alla tre gillar både resor, friluftsliv och utmaningar och har aktiva livsstilar. Ellen cyklade för några år sedan till Rom och hon och Christina har också cyklat till Köpenhamn tillsammans. Förra året skulle de alla tre ha bestigit Kebnekaise, men Christina bröt foten, så det blev ingen vandring. I stället åkte de och campade i Norge. (Och ja, det blev lite berg där också, bruten fot och allt.)

Idén att besöka Englands högsta berg hade nämnts i förbigående.

– I julas var jag lite uttråkad. Det finns en tjej som har en sida, 49 peaks, där hon bestiger alla Europas högsta berg. Jag såg de här tre bergen i Skottland, England och Wales och tänkte det här kan bli kul. Så jag ringde Christina och Ellinore och frågade vad de skulle göra slutet av maj, berättar Ellen.

När hon väl hade förklarat vad hon ville göra, alltså cykla och klättra upp på de tre bergen, var de andra tjejerna med på det hela. Resan krävde en del planering, men den var inte alltför omfattande, säger de.

– Vi kollade upp cykelrutter och var man får tälta. Det är bara i Skottland där det är fritt att slå upp tältet, säger Ellinore.

– Vi ville ju se till att vi inte hamnade på någon motorväg och försökte räkna ut hur långt det var rimligt att vi skulle hinna cykla på en dag, säger Ellen.

– Det jobbigaste var nog egentligen att komma till flygplatsen med en cykel i en två meter lång kartong. Att flyga med cykel var inte kul, säger Christina.

Efter att ha landat i Edinburgh i Skottland gav de sig av mot Ben Nevis, Skottlands, och hela Storbritanniens högsta berg.

Här hade de tänkt ta en längre cykeltur på vägen, men otur med vädret, regn och motvind, och några andra missöden satte stopp för det.

– Det började med att Christinas styre lossnade, men till slut lyckades hon få fast det igen. Sedan gick min kedja av. Den hoppade alltså inte, den gick helt av. Men vi hade tur, det kom en bil och jag stoppade den. Det visade sig vara markägaren. Han skulle ändå in till stan, så jag fick följa med och de andra fick åka hem och dricka te med hans fru och barn, säger Ellen.

Trots att det var regnigt och blött, "Vi hade torra skor i två dagar och då åkte vi tåg", säger Christina, så älskade de upplevelsen. Efter Ben Nevis tog de sig vidare till England och Scafell Pike och så vidare till Wales där de besteg Snowdon.

– Överallt där vi cyklade var det hur vackert som helst, särskilt i Skottland. Och skottarna är så himla trevliga, enormt hjälpsamma, säger Christina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!