Rehabilitering för ett friskare liv

Allt för få känner till att landstinget erbjuder intensiv rehabilitering för patienter som drabbats av neurologiska sjukdomar eller skador. Fyra veckor per år erbjuder Västerviks sjukhus rehabiliterings kurser med syfte att öka patienternas rörelseförmåga.

Beatrice Felixson-sjukgymnast, berättar om upplägg och syftet med intensivträningen.

Beatrice Felixson-sjukgymnast, berättar om upplägg och syftet med intensivträningen.

Foto:

Västervik2017-04-04 15:20

Det finns plats för max åtta personer i de två veckors utbildningar som genomförs både vår och höst. I tre år har möjligheten till att gå en intensivrehabilitering funnits för patienter som har drabbats av till exempel, stroke, MS eller Parkinson.

– Varje patient får sitt eget träningsprogram utefter de egna målen, säger Louise Ström, som är områdeschef vid Samrehab på Västerviks sjukhus.

I måndags startade andra veckan för de fem personer som besökte vårens intensivrehabilitering. Deltagarna har olika mål uppställda men alla har en brinnande längtan efter att bli bättre i kroppen.

– Jag vill bli starkare i mina ben och i hela kroppen för att kunna gå längre sträckor, säger en av deltagarna.

En annan berättar att målet är att kunna gå igen och bli mindre beroende av sin rullstol.

Remiss eller anmäla själv

Verksamheten pågår måndag till torsdag mellan 09.00 till 15.30. Deltagarna har antingen blivit remitterade till intensivrehabiliteringen eller också har de anmält sig själva.

– Kravet är att man ska vara självständig. Antingen ska man kunna gå 100 meter eller förflytta sig själv med rullstol, säger Beatrice Felixson, sjukgymnast.

Utbildningen vänder sig till hela Kalmar län och det finns liknande intensivkurser på sjukhusen i Oskarshamn och Kalmar.

Där är rehabiliteringen liknande men dagarna är fördelade på annat sätt än på Västerviks sjukhus.

Under intensivrehabiliteringen får deltagarna personlig träning, men även delta i gemensamma övningar som yoga, mindfulness, träffa dietister och göra utflykter.

– Det finns också tid för vila. Det är viktigt att vila kroppen och hjärnan efter en neurologisk skada, säger Sofi Ankreus, arbetsterapeut.

Efter tre månader följs gruppen upp för att se vilka framsteg som varje deltagare har gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om