Rekordlång kortege lockade många

I lördags dränktes Västervik i mullret från tusentals motorcyklar i alla färger och former som körde den nästan två mil långa kortegevägen. Gatorna var kantade av människor som ville se den rekordlånga kortegen.

Allan Fransson har kört först i 19 år.

Allan Fransson har kört först i 19 år.

Foto:

Västervik2016-08-01 14:50

Mullret låg som en matta över Gränsö när mängder av motorcyklar hade "lineup" på Gränsövägen inför MC-kortegen på lördagsförmiddagen. Först av alla stod Allan Fransson från Ankarsrum. Han har kört först på sin Honda Goldwing med Sveriges Motor Cyklisters flagga på hojen i 19 år nu. SMC organiserar kortegen och har cirka 40 funktionärer utmed den nästan två mil långa kortegevägen genom Västervik. I år slog man rekord i antal deltagare, karavanen av motorcyklar tycktes aldrig ta slut.

Hur känns det att köra först?

– Det är häftigt, mellan 15000-20000 personer tittar på kortegen, det är familjer som har dukat upp fikakorg och pensionärer som vinkar från rullatorn berättar Allan Fransson.

Funktionärerna har fullt upp med att få ordning på hojarna. Man vet inte riktigt hur många som kommer, det är ingen föranmälan utan man bestämmer sig på morgonen. Regeln är att man åker med sin klubb och inte kör om någon i ledet, men MC Törnros från Västervik kör alltid först.

Frihetskänslan

Långt fram i ledet av motorcyklar står Lina Ramshage Oscarsson med en Lila Harley Davidssson och dottern Frida på bönpallen. Lina Ramshage Oscarsson tog MC-kort så sent som i oktober, så det är första gången hon åker i kortegen på riktigt.

– Det är ju livet, menar hon, frihetskänslan är viktig, men det är väldigt socialt att åka hoj också, man träffar så mycket folk.

Flera stadsbussar fullpackade med läder, skägg och västar åker förbi de väntande motorcyklisterna. Alla som har Hoj Rocks armband åker gratis mellan stan och Gränsö.

– De ska väl in och titta på kortegen, eller kanske köpa mer vätska, tror Peter Nilsson i gul funktionärsväst och svart skägg.

Varför har så många hojåkare skägg?

– Det tar flugorna, skrattar han och visar en bild på sin hjälm full med krossade mygg och knott. Form och funktion!

Lina Ramshage Oscarsson och dottern Frida Oscarsson var med i kortegen för första gången.
Lina Ramshage Oscarsson och dottern Frida Oscarsson var med i kortegen för första gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om