Upp till 15 centimeter lerklining sitter det på väggarna i förmaket. Ett egentillverkat material av lera, bruten sand, hästgödsel och finfördelad halm. Något som användes förr i tiden för att täta stockväggen, för att isolera med och för att få som underlag inför en eventuell tapetsering. Inte helt lätt att få bra i konsistensen, men med hjälp av en kurs i lerklining på Skansen skaffade sig Jenny Koch kunskaper.
- Det är billigt, men tar tid att tillverka och få på plats. Men det är ett fantastiskt material som också ger en ljuddämpande effekt i rummet.
Sparar det avskavda
Att renovera gamla hus är för många en hobby såväl som en livsstil. Sätten att göra det på varierar förstås. En del målar skinande vitt, möblerar shabby chic eller bryter kanske av med ultramoderna möbler. I Backeby går man mer försiktigt fram. Slipar fönsterkarmar och dörrfoder, linoljar, men målar nödvändigtvis inte över med ny färg utan låter det avskavda bli en del av husets stil. Är mån om att behålla alla gamla lås och nycklar, tar bort mattor som inte fanns när huset byggdes, såpskurar trägolven och tvättar bort färgen från gamla kritmålade tak. Efter att först tagit bort tusentals spikar för att få bort pappen.
- Vi tycker det skulle se konstigt ut om allt vore nymålat, säger Jenny Koch.
Byggt under 1700-talet
Det faluröda gamla huset i Backeby hade stått tomt i 30 år innan Jenny Koch köpte det. Hennes syster och svåger bor i närheten och varje gång Jenny var på besök tänkte hon att om det där gamla huset blir till salu, då skulle hon köpa det.
- Jag köpte det 2008. Det såg väldigt förfallet ut, hade nästan ingen färg och det var fullt med skräp överallt.
Hon säger att hon gärna skulle vilja veta mer om huset. Det hon hittills fått veta är att det är byggt 1750 och förmodligen flyttat till Backeby under 1800-talet.
- Länsmuseet i Kalmar tror att man byggt på en våning nån gång.
Blandar egen färg
Även om huset, förråden och trädgården inte tagits om hand under många år så ser Jenny Koch fördelar med det.
- Det är ingen som renoverat sönder det. Allt gammalt finns kvar, förutom en del fönster på nedervåningen som är utbytta.
Men allt går inte som på räls. Trots att både Jenny Koch och Jens Kleyenstüber läser på innan de sätter igång med projekt, blir det fel ibland. Som när de målade glasverandan med egentillverkad linoljefärg.
- Vi blandar egen färg, både av intresse och för att det blir billigare. Men borde haft zink i. Nu har det växt svartmögel på verandan, trots att det bara är ett par år sedan vi målade. Det syns stor skillnad med den färg där vi tillsatte zink, säger Jenny och visar på ett fönsterfoder som är vitt, utan svarta prickar.
Användbar vedspis
I den gamla trappan är stockväggarna synliga. Vackert och ett samtalsämne när vänner kommer på besök. Men inte original.
- Jag rev mycket de första åren. Den där gamla panelen i trappan bland annat. Det var kanske synd så här i efterhand.
Den gamla elen är borta, men ersatt av ny, dold el. Med uttag på endast ett fåtal ställen. I huvudsak används oljelampor och batterilampor.
Husets värmekälla är, förutom rörspisar i rummen, en vedspis i köket. En av få nytillverkade saker i huset.
Eftersom vi använder den både för matlagning och värme ville vi ha en som var riktigt bra och effektiv. Då fick det bli en ny.