Resan från man till människa

Att våga vara sig själv och att låta andra vara som de är, var viktiga frågor när transvestiten Claes Schmidt/ Sara Lund föreläste för skolfolk i Västervik. Du kan välja mellan kärlek eller rädsla var budskapet.

– När jag föreläser är jag alltid Sara, när jag kommer hem kan det vara skönt att ta av sig peruken, säger Claes Schmidt/ Sara Lund. Foto: Åsa Thaberman

– När jag föreläser är jag alltid Sara, när jag kommer hem kan det vara skönt att ta av sig peruken, säger Claes Schmidt/ Sara Lund. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-08-19 17:57

Claes Schmidt är mannen som vågade komma ut som transvestit i offentligheten för 13 år sedan, nu reser han runt landet och föreläser om att våga vara sig själv och att låta andra vara det. I början på veckan gästade han Västervik och föreläste för ett stort antal pedagoger i en fullsatt Arena på Lysingsbadet.
Upp på scenen kliver en äldre man klädd i kjol och blus, han har svarta stövlar med klack trots värmen. 

Han är närmare 190 centimeter, har kraftiga, muskulösa armar, stark makeup med röda läppar och en halvlång peruk. Det går inte att missa att han är en man på en kilometers avstånd och många i publiken höjer nog på ögonbrynen. Vi backar lite, vad är det här för en figur?

Claes Schmidt föddes 1949 och kände redan som barn att han inte riktigt passade in.

I tonåren längtade han efter att få vara tjej och hoppades varje morgon att han på något sätt skulle ha förvandlats över natten, men det hände så klart aldrig. Istället gav sig Claes in i ett traditionellt manligt liv och gömde sina damkläder i en väska på vinden. Han blev sin bataljons bästa soldat 1972, var musiker med helskägg i tolv år, jobbade som marknadschef för nöjesanläggningen Slakthuset i Malmö i 16 år. 1988 gifte han sig med Anita, som fortfarande är hans fru.

Klok fru

I hemlighet klädde han sig till kvinna och mådde mycket dåligt av sin hemlighet. En dag hittade hans fru spår av en annan kvinna i deras hem, hon ställde Claes mot väggen och då avslöjade han sin hemlighet; det fanns ingen annan kvinna, bara han.

– Eftersom hon är en klok kvinna hade hon inga problem med att jag skulle klä mig likadant som halva jordens befolkning, berättar Claes Schmidt som idag är klädd som sitt kvinnliga alter ego, Sara Lund.

Nu växlar han mellan att klä sig som mannen Claes och kvinnan Sara.

– Jag är alltid Sara när jag föreläser, men ibland när jag kommer hem är de skönt att ta av sig peruken berättar han.

Kärlek eller rädsla

Föreläsningen ”Från man till människa” handlar kortfattat om kärlek eller rädsla, att vara nyfiken och bejakande eller fördömande och rädd.

Sara/Claes talar också mycket om de normer och fördomar som styr vårt tänkande. 

Han berör inte bara människors sexuella läggning utan också alla andra som faller utanför vår förväntan på vad som är ”normalt”. Olikheter är tillgångar, funktionshinder kan istället bli funktionstillgångar, att lyfta människor istället för att sänka.

Viktigt för ungdomar

Föreläsningen är pepprad med roliga och smarta videoklipp och det är mer som stand up comedy än föreläsning. Publiken applåderar och är med på noterna.

– När man lyssnar på Claes/Sara glömmer man efter en stund hur han ser ut, säger Karin Göthberg som är Studie och yrkesvägledare. Det här är viktiga frågor för oss som jobbar med ungdomar fortsätter hon. Vad är det för fel att vara sig själv?

Och just det är själva kontentan av föreläsningen. Claes /Sara har försvenskat ett ett ett uttryck från den engelske diktaren Oscar Wilde:

Var dig själv, alla andra finns redan!

– Viktiga frågor för oss som jobbar med ungdomar, säger Karin Göthberg.
– Viktiga frågor för oss som jobbar med ungdomar, säger Karin Göthberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om