Resorten rekryterar från Spanien

De senaste åren har Västervik Resort rekryterat säsongspersonal från Spanien. På söndag åker Annika Källmark, marknadsansvarig, och Carolina Rodriguez, arbetsledare, till Barcelona för att hitta säsongens spetskompetens.

Banna Thioubou, Carolina Rodriguez och Annika Källmark. På söndag åker de två sistnämnda till Barcelona för att hitta nya kollegor.

Banna Thioubou, Carolina Rodriguez och Annika Källmark. På söndag åker de två sistnämnda till Barcelona för att hitta nya kollegor.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2019-02-06 06:00

När Västervik Resort år 2014 skulle anställa personal till den nyöppnade restaurangen Tapas & Cava stötte de på problem. Att hitta rätt spetskompetens för deras vision visade sig vara svårt och man vände sig till Arbetsförmedlingen för att få hjälp. Banna Thioubou, EURES-rådgivare på Arbetsförmedlingen, berättar att många svenska företag har problem med att hitta just rätt kompetens.

– Många yrken, exempelvis läkare, ingenjör och kockar, är bristyrken och det börjar bli väldigt vanligt att man söker utomlands. Enligt vår prognos så har tre av tio privata arbetsgivare svårt att hitta kompetens här i Sverige, säger Banna Thioubou.

Och det var just kockar som Västervik Resort var på jakt efter 2014.

– När vi vände oss till Arbetsförmedlingen valde vi tillsammans att leta direkt i Spanien, tanken med restaurangen var ju att Medelhavet skulle simma in i Östersjön, säger Annika Källmark, marknadsansvarig på Västerviks Resort.

Valet för rekryteringsresan föll på landets näst största stad – Barcelona. Spanien var då mitt i en lågkonjunktur vilket gjorde intresset för att komma till resorten högt. Ett 30-tal kallades till intervju.

– Vi åkte hem med första gänget som då var tre stycken. Jag tror att vi genom åren har anställt nio personer. Men av dem så är det många som kommit tillbaka efteråt eller till och med stannat i Västervik , säger Annika Källmark.

En av dem som 2014 bytte soliga Barcelona mot Västervik var Carolina Rodriguez. Hennes make, Jose, anställdes som kock och hon fick jobb på städavdelningen. Tillsammans med deras två barn valde paret att stanna i Västervik och i dag är hon arbetsledare för resortens städavdelning.

– Det var väldigt coolt att åka hit och man fick lära sig en helt ny kultur, men lite rädd var man såklart också. Det svåraste med att lära sig svenska är att det är helt olika läten jämfört med spanska, säger Carolina Rodriguez.

Nu förbereder sig bolaget för en fjärde rekryteringsresa till Barcelona med avgång nu på söndag. Med på resan följer Annika Källmark och Carolina Rodriguez tillsammans med ytterligare en medarbetare från resorten. Totalt är man på jakt efter ett tiotal medarbetare.

– På måndag och tisdag ska vi träffa 13 personer för intervjuer. I år ha vi utökat och kommer faktiskt att rekrytera utbildade bartenders också, avslutar Annika Källmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!