Rikspolischefen jagade fartsyndare i Västervik

På onsdagen var rikspolischefen Anders Thornberg på besök i Västervik och gjorde både trafikkontroller och pratade med folk på stan.

Rikspolischefen Anders Thornberg tycker Västervikspolisen är en bra blandning av erfaren och nyutbildad personal, något som han tycker behövs för att kunna utföra jobbet på bästa sätt.

Rikspolischefen Anders Thornberg tycker Västervikspolisen är en bra blandning av erfaren och nyutbildad personal, något som han tycker behövs för att kunna utföra jobbet på bästa sätt.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-11-02 21:25

Vid lunchtid rullade flera polisbilar in på Stora torget, något som skapade en del uppståndelse, och rikspolischefen fick stanna för att svara på en del frågor.

Men han var framförallt här för att träffa medarbetarna och se vilka förutsättningar polisen i Västervik har för att utföra sitt arbete.

– Att vara polis i dag är mer komplext, det är ett helt annat yrke än när jag började, säger han.

Just nu satsas det stort på att utbilda fler poliser och Thornberg berättar att det slagits rekord i antalet studenter som antagits till polishögskolan.

Hur kommer det att påverka Västervik? Kommer vi få fler poliser hit?

– Vi fördelar poliserna över landet och då tittar vi på både folkmängd och brottsbelastning, men också på andra faktorer.

För att chanserna ska bli större att hitta poliser som vill och kan jobba i exempelvis Västervik arbetar de på att förändra polisutbildningen och göra det möjligt att läsa även på distans. Det tror Thornberg skulle öka möjligheterna att rekrytera fler poliser lokalt.

I Västervik ser vi kanske inte den utpräglade gängkriminalitet som förekommer i större städer, i alla fall inte ännu, men två stora brottsområden är narkotika och bedrägerier.

– Var jag än kommer i Sverige, om det så är i storstäder, i små orter eller till och med på landsbygden, så är narkotikasituationen ett växande problem och den är kopplad till den organiserade brottsligheten, säger Thornberg.

Det är även bedrägerierna, berättar han.

– Det är ofta samma individer som skjuter och spränger som utför bedrägerier. Faktum är att de nu för tiden ofta tjänar mer av sina pengar på detta än på handeln med narkotika. Det är dessutom lägre straff och mindre risker och oftast träffar de inte ens sina offer, utan kontakten sker via internet eller telefonen.

Polisens nationella bedrägericentrum i Stockholm är specialiserade på att utreda dessa brott. Men, som Thornberg förklarar, är det ofta svårt att komma åt de skyldiga och det är få som faktiskt får tillbaka sina pengar.

– Det som gör störst nytta här är att vi jobbar tillsammans med de som tillhandahåller system för betalningar, som banker och andra, för att stoppa brotten i ett tidigt skede.

– Vi jobbar också med att komma åt dessa kluster av brottslingar och får bort dem från spelplanen. Kan vi inte ta dem för bedrägerierna så tar vi dem för något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!