Ringde socialjouren ­­– fick inget svar

Trots upprepade telefonsamtal kom en kvinna som ville få kontakt med socialjouren inte fram under helgen.

Foto: Bertil Ericson/TT

Västervik2018-07-31 06:00

Enligt socialtjänstlagen ska alla kommuner sörja för att det finns en ständig beredskap för akuta fall. Det kan handla om att socialtjänsten behöver ta snabba beslut vid fall av våld i familjen eller missbruksfall.

I helgen behövde en kvinna komma i kontakt med socialjouren i Västervik.

– Det var en vuxen person i min närhet som inte kunde ta hand om sig själv, berättar hon för oss.

Hon ringde till 112 i lördags som gjorde ett försök att koppla vidare till socialjouren i Västerviks kommun. Ingen svarade.

Under helgen gjorde hon ytterligare försök att komma i kontakt med socialjouren utan att lyckas. Hon försökte även att komma i kontakt med kommunens socialchef utan att lyckas.

– Så får det inte fungera. Det kan ju handla om barn som befinner sig i akuta situationer, eller vad som helst, säger hon.

På måndagsmorgonen ringde hon åter till kommunen där hon fick beskedet att socialchefen har semester en vecka framåt. Efter att ha kopplats till några olika personer kom hon fram till Vivi-Ann Blomqvist, som vikarierar för socialchef Jörgen Olsson.

– Jag uppmanade henne att göra en skriftlig anmälan, säger Vivi-Ann Blomqvist.

Under måndagen undersökte hon fallet och säger att två tjänstemän var schemalagda.

– De har haft jour dygnets alla timmer under helgen. Båda har kontrollerat sina mobiler och de har inte några missade samtal.

Kommunen har även vänt sig till SOS Alarm för att se hur man agerade där, om det har uppstått missförstånd till exempel om vilket telefonnummer som gäller.

– Vi är måna om att det här reds ut. Man ska kunna komma i kontakt med oss. Det är därför vi har en jour, säger Vivi-Ann Blomqvist.

Vivi-Ann Blomqvist på Västerviks kommun säger att man kommer att undersöka varför en kvinna inte kopplades fram till socialjouren i helgen.
Vivi-Ann Blomqvist på Västerviks kommun säger att man kommer att undersöka varför en kvinna inte kopplades fram till socialjouren i helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om