Riskerar förbud mot att mata fåglar

Kan omsorg om fåglar bli en sanitär olägenhet? I veckan ska miljö- och byggnadsnämnden ta ställning till ett ovanligt fall.

Mata med måtta rekommenderar kommunen. I veckan ska miljö- och byggnadsnämnden ta ställning till ett fall där grannar klagat på överdriven matning av fåglar.

Mata med måtta rekommenderar kommunen. I veckan ska miljö- och byggnadsnämnden ta ställning till ett fall där grannar klagat på överdriven matning av fåglar.

Foto: scanpix

Västervik2019-01-15 06:00

Så här års är det många runt om i kommunen som hängt upp en talgboll, och fyllt på fröautomaten i trädet. Man vill hjälpa småfåglarna att ta sig igenom vintern. Kanske tycker man också att livet runt fågelbordet är ett fascinerande skådespel.

Alla är dock inte lika roade.

I veckan kommer politikerna i miljö- och byggnadsnämnden att få ta ställning till om ett Västervikspar ska beläggas med restriktioner mot att mata fåglar.

Det är efter klagomål från grannar, och besök på plats som tjänstemännen föreslår restriktionerna. Grannarna menar att utfodringen dragit till sig stadsduvor till området, med fågelspillning på uteplatser och tak som följd. Man är även rädd för skadedjur som råttor och möss ska lockas till området.

Tjänstemännen föreslår ett förbud mot att mata fåglarna på en allmänning på området och att lägga ut foder direkt på marken. Däremot får paret fortsätta att mata fåglar på sin egen tomt om de följer kommunens riktlinjer. Det innebär att man ska nöja sig med talgbollar eller annat foder som är anpassat för just småfåglar. Fågelfrö får enbart användas i automater som är avsedda för småfåglar.

Vi har varit i kontakt med paret. De säger att de rättat sig efter kommunens tillsägelser. Paret menar att problemen överdrivits, och de förnekar att de skulle ha matat fåglar utanför den egna tomten.

– Jag har koltrastar, talgoxar och blåmesar som jag vill mata. Jag kan inte sära på fåglarna och ta bort duvorna. Det är inte jag som lockat hit duvorna. De fanns här när vi flyttade in, säger en av dem.

ulrik.alvarsson@vt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om