Röker cannabis – varje dag: "Polisen har inte en chans"

Grupptryck fick Johan att börja med cannabis. Sömnsvårigheter, intresse och en så småningom förändrad syn fick honom att fortsätta. Hör Johan berätta om varför han en dag ska sluta, stämpeln som missbrukare, varför den unga generationen har en liberalare syn – och varför han vill se en legalisering.

"Några gånger har man tänkt sluta, framför allt på grund av kostnaden" säger Johan, som egentligen heter något annat. Bilden är en genrebild.

"Några gånger har man tänkt sluta, framför allt på grund av kostnaden" säger Johan, som egentligen heter något annat. Bilden är en genrebild.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2020-07-18 08:00

Unga & Knark

– Första gången jag rökte cannabis var jag 15 år gammal. Man var inte speciellt påläst, utan man hade fått lite information och en skräckhistoria från en lärare på skolan. Men sedan hängde jag med några grabbar och fick testa cannabis. Jag märkte ingenting och en timme senare satt jag med familjen och käkade, säger Johan.

Johan, som är i 20-årsåldern, heter egentligen något annat. Han bor i Västerviks kommun, men känner att han inte vill ställa upp med namn eller bild.

– Skulle man ställa upp med namn och sånt skulle man ju bli av med jobbet, säger han.

Efter de där första blossen tog det ungefär tre år innan Johan testade cannabis för andra gången.

– Då fick jag en effekt som jag inte tyckte om. Jag kände mig vimsig. Men sedan började jag läsa på om det och följer man utländska profiler på sociala medier så förstår man hur annorlunda synen är på narkotika utomlands.

Vad var det som fick dig att testa från första början?

– När jag var 15 var det enbart grupptryck rakt av. Det var även grupptryck de andra gångerna också.

Men efter att ha testat ett par gånger, utan att egentligen tycka om ruset, började Johan att läsa på om sitt nyfunna intresse. Det han hade fått lära sig av skolan och vuxenvärlden om cannabis stämde inte alls, tyckte han.

– Jag började ifrågasätta den fakta jag fått, och på så sätt försökte jag dra min slutsats av det.

– Tanken från början var bara att röka lite då och då, någon gång i månaden kanske.

Men för två år sedan började Johan att använda cannabis i syfte att kunna sova bättre.

– Jag hade läst om sömnmedel och testat lite, men kände att det inte var något jag ville ge mig in på. Det var för läskigt.

Han började då läsa vidare och hittade information om att cannabis kunde bota sömnproblemen. Så Johan började experimentera och testa sig fram med drogen.

– Efter en till två veckor började jag känna en stor förändring. Sömnen blev bättre, livet blev så mycket roligare att leva efter en god natts sömn. Det var där som allt slog över för mig.

Sedan dess har Johan rökt cannabis dagligen. Men han vet innerst inne att han en dag kommer att sluta.

– Några gånger har man tänkt sluta, framför allt på grund av kostnaden. Man försörjer ju också kriminella gäng och det är aldrig roligt att möta en knarklangare i en mörk gränd.

Johan uppskattar att han lägger cirka tusen kronor i månaden på cannabis, men på grund av covid-19 är den siffran något högre för tillfället.

Men det är kostnaden som skulle kunna få dig att sluta?

– Nja, jag kommer nog att tröttna på det till slut. Om 10-20 år ser jag mig inte röka så här mycket. Då kanske det bara är någon gång i månaden igen.

Johan är säker på att han en dag kommer att kunna sluta tvärt. För några månader hade han nämligen ett uppehåll på grund av ekonomiska skäl.

– Jag kunde ju inte direkt fråga morsan och farsan om pengar till gräs. Så jag slutade tvärt, men då kom sömnproblemen tillbaka.

Vilka vet om att du röker?

– Mest kompisar. Familjen vet lite halvt, vissa vet och vissa kanske misstänker men ser genom fingrarna.

Hur reagerar folk?

– Det är lite tråkigt att man inte kan ta upp en diskussion kring det utan att folk tror att man är en pundare. Framför allt från äldre, men även från en del i min ålder. Testar man ett par gånger så är man en pundare. Man känner att vissa inte vill hänga med en för att man sitter hemma, kollar serier och röker, samtidigt som de är svinfulla på krogen varje helg.

Att det är ett stort glapp mellan vuxenvärlden och dagens ungdomar i frågor som rör narkotika är Johan övertygad om. Det har blivit liberalare och han ser en tydlig orsak till ungdomarnas attitydförändring.

– Det har med internet att göra. Informationen som våra föräldrar fick var den här skrämselpolitiken som vi har sett så länge. Den har fungerat och fungerade fram till vår generation. Vi har börjat se igenom allt det där och har tillgång till den stora bilden via internet. Det har gjort synen liberalare.

Den yngre generationen har inte längre sina största idoler på den lokala fotbollsplanen. De finns på sociala medier och går under beteckningen "influensers".

– Dagens ungdomar ser sin favorit-youtuber eller idol på Instagram röka en joint. Min idol, som jag har respekterat i många år, rökte cannabis öppet i en podcast. Det var en stor ögonöppnare för mig och cannabis kändes inte längre farligt.

Hur vanligt är det med droger bland unga i dag?

– Mycket vanligare än vad alla tror. Det är så många som tar grejerna hemma och inte går ut på stan. Det är så hårda lagar i Sverige att ingen vågar sig ut på stan. Det här är människor som 99 procent av alla gånger är hemma. Men skulle vi tvinga ut alla skulle vi märka hur vanligt det egentligen är.

Mellan 2006 och 2015 ökade andelen unga som vårdades på sjukhus för drogrelaterade diagnoser med 100 procent, enligt en kartläggning från SVT. En studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visade att allt fler unga började bruka cannabis under 2018.

Är det fler unga som testar i dag jämfört med tio år sedan?

– Det tror jag, hundra procent.

Läkare slår larm om att tramadolmissbruket ökar bland våra ungar, är det en farlig utveckling?

– Absolut. Det är farligt och verkligen inte bra.

Hänger polisen med i utvecklingen?

– Haha, nej. De har inte en chans tyvärr.

Vilka substanser finns i Västervik?

– Jag har hört talas om allt från spice till ketamin. Kokain finns, ecstacy finns, LSD finns och svampar finns. Vill man ha något annat finns det bara ett klick bort på internet.

Hur får 12-åringar tag på receptbelagda tabletter?

– Man kan säga att cannabis är en inkörsport. Vill man ha cannabis och åker till den lokala langaren men får då till svar: "Det finns ingen cannabis, men jag har det här". Då kan det vara både ecstasy och tramadol, och har man redan gett sig in på banan så testar man även det. En ungdom har inte en aning om vad skillnaden på tramadol och ecstasy är.

Johan är kritisk till dagens lagstiftning, som han menar inte bidrar till att hjälpa människor som mår dåligt. Skolorna måste också hänga med i utvecklingen och rikta informationen mot hur samhället faktiskt ser ut i dag.

– Man kan inte straffa någon som har ett missbruk. De behöver hjälp. Om någon får en överdos ska inte kompisarna känna en rädsla över att ta med denne till sjukhuset. Så får det inte vara.

Förra året rapporterade Folkhälsomyndigheten att narkotikadödligheten ligger på en fortsatt hög nivå i Sverige. Så hög att Sverige hamnar på andraplats när det kommer till knarkrelaterade dödsfall, enligt EU:s narkotikabyrå.

– Vi måste våga ta upp debatten om en avkriminalisering, det är första steget. Kriminaliseringen kommer att fortsätta höja våra dödssiffror och vi kommer stå kvar på andraplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!