Rolf G Wiis släpper bok om egna erfarenheter av alkoholism

För ungefär 20 år sedan kom Rolf G Wiis till insikt. Han var "periodare". Beroende av alkohol i perioder, nykter där emellan. Nu har han skrivit en bok om sina år som alkoholist, och vägen tillbaka till ett nyktert liv.

Rolf G Wiis kallar sig själv för "periodare", ett alkoholmissbruk han haft under större delen av sitt liv. Nu är han på väg ut ur missbruket, något han gett ut en bok om. Foto: Lena Dahlberg

Rolf G Wiis kallar sig själv för "periodare", ett alkoholmissbruk han haft under större delen av sitt liv. Nu är han på väg ut ur missbruket, något han gett ut en bok om. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-02-21 18:30

Ge inte upp, är titeln på boken. Och det är något som Rolf G Wiis inte tänker göra. Han har hittat ett sätt att fungera i vardagen, men är ännu inte "på säker mark", även om de nyktra perioderna blir allt längre.

- Jag vill ha ett liv där jag mår bra. Ett lugnt liv där jag kan umgås med mina barn.

Festade mer än andra

Han säger själv att han haft enorma alkoholproblem i säkert 20 år, innan han förstod att han var periodare för ett tjugotal år sedan.

- Jag festade rejält under helgerna på gymnasietiden, tog ut svängarna och blev fullare än alla andra.

Och så där fortsatte det. Han drogs till personer med liknande beteende, vilket har påverkat såväl privatliv som arbetsliv under åren som gått.

- Jag har provat det mesta för att komma till rätta med mina problem: Länkarna, Anonyma Alkoholister och gått på samtal. Jag har verkligen försökt, och allt det där är bra kanaler som säkert kan hjälpa många andra, men inte mig.

Hamnade på ruta ett

Beteendet fortsatte. Han säger att han kunde dricka varje dag två veckor i sträck, sedan höll han uppe i flera månader innan det var dags igen.

- Jag hamnade hela tiden på ruta ett, kom tillbaka till mitt beteende. Det slutade alltid med polisen, psyket och avgiftning. De ger verkligen bra vård och jag är tacksam för det idag. Jag har säkert varit där ett tjugotal gånger.

Men för ett par år sedan började Rolf G Wiis minska på drickandet. De nyktra perioderna blev längre och när han drack hamnade han inte längre på ruta ett.

- Jag sjönk inte lika djupt.

Antabus och utbildning

Nu har han gått en kurs i återfallsprevention på beroendeenheten Varvet.

- Först gången hoppade jag av, andra gången fullföljde jag. Det här är viktigt för mig nu. Det måste till en förändring, jag har inte tid att dö.

Rolf G Wiis går på frivillig antabus sedan fem, sex månader tillbaka. Månader då han hållit sig nykter. Han utbildar sig till undersköterska, med mål att jobba med personer med funktionsnedsättning.

Med boken Ge inte upp hoppas han kunna hjälpa andra i liknande situationer.

- Jag vill att den ska inspirera andra. Det går att ta sig ur problemen.

En självutlämnande bok som Rolf G Wiis hoppas ska hjälpa andra ut ur alkoholberoende.
En självutlämnande bok som Rolf G Wiis hoppas ska hjälpa andra ut ur alkoholberoende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om