Rullande akut

Förr var ambulansen bara ett snabbt transportmedel, och personalen fick inte behandla patienterna även om de visste vad som skulle göras. I dag har ambulansen utvecklats till en rullande akutmottagning.

Leif Svensson

Leif Svensson

Foto:

Västervik2003-08-08 07:04

När stationschef Leif Svensson började köra ambulans i Västervik för 16 år sedan, fick han inte behandla patienterna på plats, även om han visste vad det var för fel på dem.
Det kunde hända att han fick köra långa resor med patienter som hade så ont att de formligen klättrade på väggarna inne i ambulansen.
Att inte kunna hjälpa dem då, måste ha känts frustrerande?
- Ja. Man visste ju vad det handlade om, men kunde inte göra något.
När personalen fick tillgång till defibrillator i bilarna var det revolutionerande för ambulansverksamheten. Då kunde de häva hjärtstillestånd redan i ambulansen, vilket sparar dyrbara minuter.
De ökade kompetenskraven på personalen inom ambulansverksamheten har lett till att det blir allt svårare att hitta lämpliga vikarier.
En av dem som varit vikarie i Västervik i sommar är Robert Lärk. Han läser till sjuksköterska och var även förra sommaren vikarie inom ambulansverksamheten.
Kan du tänka dig att jobba här sedan?
- På sikt, ja, säger Robert, som först vill jobba ett tag på sjukhuset för att få mer erfarenhet.
Landstingsrådet Peter Johansson (m) var i går på studiebesök hos ambulansverksamheten i Västervik. Han är imponerad av den kapacitet som finns i moderna ambulanser.
Faktum är att det ingenstans i världen finns så många ambulanser per invånare som i Kalmar län!
Peter Johansson är dock medveten om att det i framtiden finns risk att det blir brist på vårdpersonal, då stora grupper av anställda samtidigt pensioneras.
Han betonar vikten att ungdomar lockas att välja vårdyrken och gärna jobbar parallellt under en tid med personal som varit länge inom vården.
- Vi kan inte byta ut alla på en gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om