Rundvandring hos de gröna näringarna

Fosfordammar, ekologisk nötköttsproduktion, skogsbruk och mjölkproduktion. Det var vad LRFs kommungrupp i Västervik visade upp och diskuterade med inbjudna politiker och tjänstemän från Västerviks kommun under måndagens rundtur. Vi gör det här för att rikta strålkastarljuset mot jord- och skogsbruket, säger ordförande Joakim Andersson.

Häckenstad gårds ungdjur följde nyfiket besökarna från första parkett.

Häckenstad gårds ungdjur följde nyfiket besökarna från första parkett.

Foto:

Västervik2017-05-16 16:00

Temat för måndagen var miljö, klimat och sysselsättning. Och det finns flera olika frågor och projekt som är gemensamma för de gröna näringarna och kommunen, enligt Joakim Andersson. Bland annat biogas/stallgödsel, vattenmiljöprojekt, bredbandsutbyggnad och integrationen av nyanlända.

- Det är viktigt med sådana här dagar ute i verkligheten, för att skapa relationer och för att bygga förtroende.

Ångrade ekologisk omställning

Fredrik Andersson var en av de lantbrukare som berättade och visade runt i sin verksamhet. Han driver Häckenstad gård i Gamleby i tredje generationen. Från början en mjölkgård, men några år efter att Fredrik tagit över investerade han i ny ladugård 2008 med inriktning dikor och ungdjur. Han ställde även om till ekologisk växtodling och KRAV-certifierad nötköttsproduktion.

- Det gick sådär. Jag ångrade mig och tänkte sluta, säger Fredrik Andersson.

- Men så kom Dennis Wiström in i bilden. Han sa att jag skulle kunna öka skördarna och bli mer miljövänlig om jag grävde fosfordammar. Det lät så dumt att jag var tvungen att prova.

Föredömligt samarbete

Det miljöprojekt som Fredrik Andersson gick in i med liv och lust gav mersmak. Fler dammar grävdes, för att förhindra översvämning och näringsläckage till Gamlebyviken, men också för att gynna Anderssons odlingar. Resultatet lät inte vänta på sig.

Förr var det ett ton fosfor som rann rakt ut i ån, nu är det 200 kilo.

Fredrik Andersson menar att det krävs kunskap för att ställa om från konventionell till ekologisk odling. Det går inte att göra på samma sätt. Med hjälp av bland annat egna vallfröblandningar, strukturkalkning, förfinade metoder och noggranna tidpunkter gällande sådd och skörd säger han att han nu ligger över den konventionella odlingens resultat när det gäller vallskörd.

- Ett föredöme när det gäller samarbete mellan myndighet och lantbrukare, påpekade Mats Hugosson, (C).

Lyckad integration

Besökarna fick också veta att Häckenstad tar emot många studiebesök, både från myndigheter i Sverige och utomlands.

Projektet är en pilspets, det är många som är intresserade, säger Dennis Wiström.

Nästa anhalt blev gårdens kostall där man bland annat förde diskussioner om den höga antibiotikaanvändningen utomlands jämfört med den låga användningen i Sverige. Om tillväxthormoner i fodret och djurhälsa över lag.

Integrationen togs också upp.

- Jag behövde anställa men hade svårt att hitta kompetent personal. Efter en förfrågan från vuxenutbildningen på Gamlebygymnasiet fick jag en nyanländ kille. Det var den bästa jag kunde fått. Han är fast anställd nu.

Bussresan fortsatte sedan till Synestad gård där Conny och Lena Jakobsson driver skogsproduktion, köttproduktion och växtodling.

Sista stoppet blev hos Magnus och Per Svensson, Lörstad gård i Blackstad, som har ett mycket modernt mjölkstall.

Joakim Andersson, ordförande i LRF kommungrupp i Västervik, ser det som mycket viktigt med besök i verkligheten och som ett sätt att skapa relationer mellan de gröna näringarna och beslutsfattare.
Joakim Andersson, ordförande i LRF kommungrupp i Västervik, ser det som mycket viktigt med besök i verkligheten och som ett sätt att skapa relationer mellan de gröna näringarna och beslutsfattare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om