S tågade traditionsenligt på 1 maj

Europavalet och kampen mot högerkrafterna. Det var teman som återkom i fler tal hos socialdemokraterna.

Socialdemokraterna tågar uppför Storgatani Västervik.

Socialdemokraterna tågar uppför Storgatani Västervik.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-05-01 16:18

Socialdemokraterna firade som vanligt första maj med ett tåg från Spötorget till Stadsparken. I täten gick Gunnebo musikkår.

I år fanns inget nationellt dragplåster, utan man förlitade sig på lokala och regionala förmågor.

Riksdagsmannen Tomas Kronståhl gav en exposé över tiden sedan valet. Han sade att Sverige fått ett konservativt block med Sverigedemokrater, Kristdemokrater och "gamla Moderater".

– De nya Moderaterna är inte så nya längre.

Han berömde Centerpartiet och Liberalerna för att vågat delta i den blocköverskridande överenskommelsen.

– Vi är dem ett tack skyldiga.

Det innebar inte att allt var frid och fröjd. Kronståhl konstaterade att hans parti regerar med en budget som är en kompromiss mellan flera partier. Därför finns det inslag som han oroas av:

– Det är en budget som ökar inkomstklyftorna i landet ytterligare.

Han lät förstå att slopad värnskatt inte låg högt på hans önskelista.

Så gav han Sverigedemokraterna en känga, genom att läsa högt ur en motion som partiet lagt i Västerviks kommunfullmäktige. SD vill att Västervik ska bli en burhönsfri kommun. Partiet beskriver de dåliga villkoren för burhönsen, och talar för djurens rätt till en drägligare och mindre stressande miljö.

– Jag håller med till 100 procent i det som sägs, men jag har aldrig hört en Sverigedemokrat uttrycka sig lika fint om människor. Tänk om samma omsorg gällde afghaner och människor på flykt!

Kommunalrådet Dan Nilsson inledde sitt tal med att konstatera att det politiska läget i Västervik var likt det i riket, det vill säga rörigt. Han beskrev hur partiet angreps både från vänster och höger.

– Men är allt så dåligt i Västervik, undrade han, och började en uppräkning av områden där han menar att kommunen rör på sig i rätt riktning:

– Är det fel att byggs som aldrig förr? Det byggs en ny stadsdel, det byggs hyresrätter, bostadsrätter och villor. Både vårt Bostadsbolag och privata aktörer deltar.

Han räknade upp hur kommunen byggt nya skolor, förskolor och äldreboenden de senaste åren, och han pekade på satsningen på Campus.

SSU-talaren, Simon Josefsson från Hultsfred, gjorde debut som förstamajtalare.
SSU-talaren, Simon Josefsson från Hultsfred, gjorde debut som förstamajtalare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!