Så agerar du vid en viltolycka

Det är inte lätt att veta hur man skall agera vid en viltolycka. Bosse Strömbäck är en av tre i en eftersökningsgrupp med ett stort bevakningsområde.
- Det viktigaste är att märka ut platsen där det hände, säger Bosse.

Bo Strömbäck är en av många jägare som ingår i en eftersökgrupp, för att spåra skadade djur efter en kollision.

Bo Strömbäck är en av många jägare som ingår i en eftersökgrupp, för att spåra skadade djur efter en kollision.

Foto:

Västervik2009-02-26 07:48

I helgen skedde en kollision mellan ett vildsvin och en personbil vid Tjursbo, inte långt från avtagsvägen mot Ankarsrum. Bilen fick en redig buckla på framdörren, men vildsvinsgalten klarade krocken och lufsade tillbaka mot skogen.
I går morse var det dags igen, då en hjort kom framför en bil på riksväg 33. Hjorten dödades och bilen blev ordentlig sönderslagen. Ingen person skadades, men kvinnan som körde blev ordentligt chockad.

Ring direkt
- Man måste alltid anmäla en viltolycka till polisen, oavsett om det handlar om ett vildsvin, älg eller något annat djur. Gör det så fort du kan, helst direkt på platsen om du har en mobil, råder Bosse Strömbäck.
Bosse fick uppdraget att eftersöka vildsvinet, men hittade ingenting, trots en halvtimmas eftersök i skogen kring kollisionsplatsen.
- Vildsvinen är stenhårda. Den här sprang in i sidan på bilen så den klarade sig säkert. Är de värre skadade så lägger de sig ned, med en hund går de alltid att hitta.
Den påkörda hjorten i går morse dog på platsen och sedan blev det Bosses sak att ta hand om djurkroppen.
Enligt lagen måste du alltid anmäla en viltolycka till polisen. Glömmer du det kan du få böter och samma sak gäller om du inte markerar platsen där olyckan hände.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om