Så blev beslutet om skärgårdsbåtarna

Kommunstyrelsen sade ja till köpet av skärgårdsbåtarna Freden och Sladö. Det blir Sparbanksstiftelsen som står pengarna.

Kommunstyrelsen godkänner köpeavtalet där kommunen köper båtarna Freden och Sladö.

Kommunstyrelsen godkänner köpeavtalet där kommunen köper båtarna Freden och Sladö.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-02-28 06:00

Det var en enig kommunstyrelse som godkände avtalet. Kommunen köper båtarna av bröder Rais för 7,7 miljoner kronor, men är lovad en donation från sparbanksstiftelsen på beloppet.

Ägarskiftet sker först i höst. Rais kommer att driva trafiken en sista sommar.

Kommunstyrelsen fattade också ett inriktningsbeslut att man ska försöka hitta en privat aktör som kan driva trafiken på entreprenad.

– Det vore konstigt om kommunen drev räkkryssningar eller turer för bröllop, säger oppositionspolitikern Harald Hjalmarsson (M).

Av underlaget framgår att de värderingar som gjorts av båtarna landat mellan 6,75 miljoner och 7,5 miljoner kronor. Samtidigt sägs det att det båtarna är väldigt gamla. Freden har passerat 50 år. Båtarna är inte handikappanpassade.

Är de rätt för framtiden?

– Enligt besiktningarna är motorerna i bra skick och ska kunna gå ett tag till. Visst hade det varit bra med bättre tillgänglighet för funktionshindrade, men då hade vi pratat om prislappar på tre gånger beloppet, säger Dan Nilsson.

Harald Hjalmarsson fyller i att han ser det som att kommunen nu får en möjlighet att bygga ett underlag. Bröderna Rais hade signalerat att de tänkte lägga av efter den här säsongen.

– Bäst hade det varit om det dykt upp en entreprenör som varit beredd att ta över, men vi kunde istället ha nåtts av nyheten att båtarna sålts till ett helt annat håll.

– Om vi ska vara en skärgårdskommun måste vi ha skärgårdstrafik, säger Conny Tyrberg (C).

Han nämner att när man har diskuterat det framtida trafikupplägget så har samarbete med Rågö nämnts. Där har man köpt in en mindre, men modern båt som skulle kunna bli en del i ett upplägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om