Kulturenheten i Västervik lyder under kommunstyrelsen och är en verksamhet bland flera. Årets budget för kulturenheten ligger på 53,5 miljoner kronor. Drygt 60 personer arbetar i verksamheten. Den största delen som enheten ansvarar för är fritidsgårdarna som har en budget på 16,2 miljoner kronor. I kommunen finns fem fasta fritidsgårdar. Nytt för i år är att den mobila fritidsgården, som testades förra året, har permanentats och årets budget har, i och med det, fått ett tillskott på 1,5 miljoner kronor.
– Det var verkligen lyckat och många barn och unga har tagit del av aktiviteterna, säger Maria Rudbo, kulturchef i Västervik kommun.
Kommunens bibliotek har en budget på 15,8 miljoner kronor. Förra året ökades budgeten med en miljon och i år med 150 000 kronor.
– Det handlar om satsningar på digitalisering, arbete i team utifrån funktioner och nytt för i år är invändig renovering av stadsbiblioteket.
När det gäller biblioteket i Gamleby har en förstudie gjorts om flytt från Åby herrgård till Gamleby centrum. Men än så länge har inget beslut tagits.
– Fritidsgården ligger i Åby herrgård och vi måste hitta en bra helhetslösning, säger Maria Rudbo.
Kulturskolan med verksamhet för barn och ungdomar inom musik, drama och dans har en budget på 9,7 miljoner kronor. I kommunens kulturstrategi för 2016-2020 är ett av målen en kommunal kulturgaranti för alla barn och unga. I strategin står det att kommunen ska uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur. Den kommunala kulturskolan är den av samhällets viktigaste insatser för barns tillgång till kulturutövande under fritiden.
– Här har vi gjort en utredning som visar att kulturskolans avgifter ligger över riksgenomsnittet. Det kommer vi att lyfta på kommunstyrelsen i mitten av april.
Ett årligt stöd till föreningar som är verksamma i kommunen och som har publika aktiviteter får tillsammans 380 000 kronor i bidrag. Exempel på föreningar är Stadsparksföreningen, Riksteaterföreningen, Manskören, musikkårerna och konstföreningar. Kulturenheten ger även stöd till Västerviks museum med 4,2 miljoner. Ett tiotal studieförbund med verksamhet i kommunen får tillsammans bidrag på 900 000 kronor.
Den nya satsningen på en streetart-festival i slutet av augusti har, enligt Maria Rudbo, fått stor uppmärksamhet. Festivalen finansieras av fastighetsägare och bidrag från Sparbanksstiftelsen med 922 000 kronor.