Mäklare verkar eniga om att våren är högsäsong för försäljning av fritidshus, men än är säsongen igång och den kan fortsätta in ända in i september.
– Sen brukar man säga att fritidshusmarknaden vilar till nästa vår, säger Anette Eliasson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Hon har känt att det varit bra tryck under säsongen med hög efterfrågan och flera budgivningar som stuckit iväg, något hon upplever som nytt när det gäller fritidshus.
– Men bra lägen kan ge ruschar, till exempel när det är ett sjöställe till salu.
Oftast är det just läget som avgör priset.
– Här i kommunen har vi ju väldigt fina fritidshusområden, både riktiga torpidyller och hus med sjötomt och strandremsor. Vatten tilltalar många och priset blir därefter, säger Anna Jeansson från Svensk Fastighetsförmedling.
Marknaden för fritidshus är relativt liten, det är få i omsättning om man jämför med försäljning av bostadsrätter och villor inom kommunen. ¨
– Säljarna är också ofta uppdaterade på om de sitter på något värdefullt. Många såna hus därför stannar inom släkten, säger Anna Jeansson.
Björn Karlsson på Fastighetsbyrån tycker att det varit mer ute till försäljning detta år, men att säljprocessen tagit längre tid. Husen har legat ute längre än vanligt.
– Det kan te sig lite olika beroende på om man kan vänta in köpare eller om man måste få det sålt direkt. De säljare som kunnat vänta in marknaden har fått bra betalt.
För köparna har läget inte varit lika bra, säger Björn Karlsson. Han upplevde att köparna hade svårt att välja ut vad de ville ha och hinna gå på visningar när alla fritidshus kom ut till försäljning samtidigt under våren.
Något som också kan påverka marknaden är sommarens härliga väder. Gunnar Thulin från Mäklargruppen tror att några säljare kan komma att ångra sig.
– Fler upptäcker att det är skönt att vara i Sverige på sommaren när det är varmt i vattnet och mindre insekter. Det är många positiva detaljer som kan påverka.
Anna Jeansson har slagits av samma tanke men tror samtidigt att det är mycket annat som styr när och om det blir en försäljning.
Varken Anna Jeansson eller Björn Karlsson tror dock att de skärpta amorteringskraven påverkar fritidshusmarknaden.
– Man har vant sig vid det och vid bankernas krav, säger Anna Jeansson.