Så håller du båten i topptrim

Nu börjar havstulpanerna angripa båtbottnarna. Många båtägare i Västervik väljer fortfarande att bottenmåla. Ett alternativ till giftig färg är att bottentvätta båten. Om man inte väntar för länge går det snabbt och man sparar både pengar och miljö.

Foto:

Västervik2016-08-03 15:00

När vattnet blir varmt framåt sommaren kommer alla båtägares gissel; havstulpanerna. Den åttonde juli kom den första varningen om att havstulpanerna var på intågande i Västerviks skärgård. Många båtägare i Västervik väljer att bottenmåla sina båtar innan sjösättning, men reglerna om vilken färg som är giftig och inte ändras ofta och det skapar förvirring hos båtägarna menar Markus Nord på Naturum i Västervik.

– Även om färgen är godkänd är all färg mer eller mindre giftig och skadlig för havet säger han. Alla metoder där man inte använder färg är bra metoder.

På PRO Marina i Västervik har man en båttvätt. Den ligger vid Slottsholmen, vid en av bryggorna bakom det påbörjade bygget. Andreas Nilsson är hamnkapten och sköter båttvätten. Han tycker att båttvätten är en alldeles för liten del av verksamheten, fler borde lära sig att bottentvätta båten.

– Det är förvånansvärt få som väljer bottentvätt i Västervik säger han, i Stockholmstrakten är man mer van vid att tvätta båten. Många gäster i marinan tvättar båten när de kommer hit.

Pengar att spara

Andreas Nilsson pekar på den ekonomiska vinning man kan göra förutom att man sparar på miljön.

– Tulpanerna ger ett motstånd i vattnet som ger en betydligt ökad bränsleförbrukning, om du tvättar bort havstulpanerna i tid sparar du både pengar och miljö. Om man väntar mer än två, tre veckor blir tulpanerna hårda och svåra att tvätta bort. Då måste man ta upp båten och använda högtryckstvätt.

Skärgårdsstiftelsen som arbetar för att minska användandet av båtbottenfärgen har en tjänst där man kan får varning om havstulpaner via sms. Havstulpaner är ett litet kräftdjur som lever av att filtrera plankton.

Owe Nilsson från Västervik passar på att tvätta sin aluminiumbåt i PRO Marinas båttvätt.

– Jag brukar göra det två till tre gånger per år, då behöver man inte måla.

Owe Nilsson från Västervik passade på att tvätta båten hos PRO Marina.Foto: Åsa Thaberman
Owe Nilsson från Västervik passade på att tvätta båten hos PRO Marina.Foto: Åsa Thaberman
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om