SVT:s siffror berör den disponibla inkomsten, det vill säga den inkomst man har att röra sig med efter att skatten och andra övriga transfereringar dragits från inkomsten. Fokus har där lagts på hur stor inkomstskillnaden blivit mellan de med medelinkomst och den procent som tjänar bäst. Siffrorna baseras på inkomståret 2017 och när man jämför det med inkomståret 2011 ser man att skillnaden mellan medelsvenssons disponibla inkomst och den procent i samhället som tjänar mest har ökat. Västerviks kommun följer trenden och man räknar att den rikaste procenten i kommunen har omkring 6,6 gånger mer i disponibel inkomst än medelvästervikaren, vars disponibla inkomst år 2017 låg på cirka 19 042 kronor. Samtidigt tyder grafiken på att människor i kommunen i snitt tjänar 8 procent mindre än rikssnittet och att vi även har en större andel invånare med låg ekonomisk standard, omkring 16,5 procent.
Västervik ligger under rikssnittet i denna mätning, vad beror det på?– Vi har legat i det spannet som mätningarna påvisar ganska länge och en förklaring till det är att vi har en lägre andel av befolkningen som har eftergymnasial utbildning än jämförbara kommuner, säger kommunalråd Dan Nilsson (S).
Dan Nilsson tror att de senaste årens satsningar på Campus Västervik kommer höja utbildningsnivån i kommunen.
– Vi ligger rätt så avsides från de närmsta universitet och högskolorna, då får vi ta tag i utbildningarna på egen hand, tilläger han.