Värmeböljan har pågått en längre tid och i går, tisdag, gick SMHI ut med en klass 1-varning då temperaturen legat på minst 30 grader tre dagar i följd. Många äldre personer är känsliga för värme eftersom temperaturregleringen fungerar sämre än när man är yngre. De kan också ha en nedsatt förmåga att känna törst, trots att kroppen behöver vätska.
På Västerviks sjukhus har man dock inte sett någon större ökning av antal inlagda på grund av värmen. Anna Michaëlsson, chefläkare på sjukhuset, säger att det skrivits in några få fall de senaste veckorna som man kan härleda till värmen. Någon ökning av dödsfall har inte heller rapporterats.
– Vi är faktiskt lite förvånade över att det inte är fler som insjuknat. Folk verkar kunna hålla sig i skugga och få i sig vätska.
När det är varmt svettas vi för att kyla kroppen. Om man inte får i sig tillräckligt med vätska för att kompensera den ökade svettningen blir blodet mer koncentrerat. Risken för blodpropp ökar och hjärtat, som ska pumpa runt blodet blir extra påfrestat.
– Vissa läkemedel är uttorkande och den effekten förstärks av det varma vädret, säger Anna Michaëlsson.
I Gamleby är Mikael Anderot enhetschef för det särskilda boendet Erneborg och under sommaren ansvarar han även för Gamleby hemtjänst. Han säger att alla påverkas av värmen mer eller mindre. Men det har inte varit mer sjukhusbesök än annars. Personalen påminner de äldre att dricka och erbjuder saftig frukt. I rummen är det viktigt att vädra och ha persienner samt gardiner fördragna.
– Anhöriga är till stor hjälp. Det kan vara att stötta med en extra dusch eller komma ut och sitta i skugga. Personalen är observant på hur de äldre mår och vi följer de råd som Sveriges kommuner och landsting (SKL) har kommit ut med.
Inte heller på äldreboendena Vapengränd och Gertrudsgården i Västervik har det blivit några fler sjukhusbesök än vanligt.
– Vi för dialog med medarbetarna i alla arbetslag och följer uppmaningarna från SKL, säger enhetschef Annica Mässing.
"Råd vid värmeböljor", från SKL, listar ett antal åtgärder som ska förebygga ohälsa och sjukdom. Förutom att uppmuntra till ökat vätskeintag och dusch ska man hålla koll på inomhustemperaturen. Vädring är bäst på natten, då det är svalare. Fysisk ansträngning ska man undvika, särskilt på dygnets varmaste timmar. Mediciner ska förvaras i rätt temperatur. Läs på bipacksedeln är SKL:s rekommendation.