Så många cyklar har anmälts stulna i Västervik

Ramnummer, godkänt lås och öppna områden. Mycket är det man ska ha koll på för att få ha sin cykel ifred. I västervik har dock cykelstölderna varit färre än tidigare år.

Ett smart drag kan vara att parkera cykeln på en plats där många människor rör sig. Det blir då svårt för cykeltjuven att diskret sno åt sig ditt färdmedel.

Ett smart drag kan vara att parkera cykeln på en plats där många människor rör sig. Det blir då svårt för cykeltjuven att diskret sno åt sig ditt färdmedel.

Foto: Johanna Heed

Västervik2019-08-03 07:00

– Just nu har vi totalt 64 anmälda cykelstölder i Västerviks kommun från årsskiftet, varav 10 anmäldes nu i juli.

Det säger Lisa Koblanck, gruppchef på polisen i Västervik, som menar att siffrorna är låga om man jämför med tidigare år. I hela Sverige anmäldes omkring 65 700 cykelstölder under förra året, enligt Brottsförebyggande rådet. Den höga siffran för landet har varit stabil genom åren, men gör cykelstölder till ett av de vanligaste egendomsbrotten. Tyvärr är det även vanligt att brotten förblir ouppklarade. Det beror på att det ofta saknas vittnen, och ofta har ägaren vaga signalement på sitt färdmedel.

– Många anmälningar saknar information som vi behöver. Det underlättar om man har koll på vilket märke cykeln är av, vilken färg den har och om det är herr- eller dammodell. Alla kännetecken är viktiga, säger Lisa Koblanck.

För att skydda sig mot cykeltjuvar bör man ha ett godkänt cykellås. Att låsa fast cykeln i ett fast föremål på en så öppen och ljus plats som möjligt kan också göra skillnad. Skriv ner ramnummer så att polisen kan identifiera cykeln om den skulle dyka upp igen. Hos polisen i Västervik kan man även låna en särskild penna, likt en tandläkarborr, som ristar in ens personnummer på ramen. Tänk även på att om du själv skulle lyckas hitta din stulna cykel, så måste du kontakta polisen. Cykeln kan nämligen ha sålts vidare till någon som inte alls är skyldig till stölden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!