Västervik är ett av landets lokalpolisområden som får använda elchockvapen under en testperiod. Tanken är att elpistolen ska vara ett komplement till tjänstevapnet, batongen och OC-sprayen och användas i situationer där tjänstepistolen bedöms vara onödigt kraftig. En viktig del i försöket är att undersöka om skadorna kan minskas på både gärningsmän och poliser.
Men elpistolen är inte helt ofarlig. Den som beskjuts blir paralyserad och faller handlöst. I enstaka fall har det fått som följd att personen slagit i huvudet.
En granskning som Aftonbladet har gjort visar att vapnet i hög grad används mot personer som är psykisk instabila och drogpåverkade. Enligt tidningen har vapnet använts vid 40 tillfällen från årsskiftet och fram till den femte februari.
Varierande effekt
I Västerviks lokalpolisområde, som täcker norra Kalmar län har elchocksvapen använts vid två tillfällen när det blivit skarpt läge. Effekten har varierat.
- I ett av fallen upplevde man att det fick begränsad effekt, medan det i andra fallet fick avsedd effekt, säger Fredrik Westerholm vid Västervikspolisen.
Varje gång elpistolen har använts görs en noggrann uppföljning.
- Då fyller man i utförliga rapporter, där man beskriver händelseförloppet, säger Fredrik Westerholm.
I ett första steg är tanken att polisen ska hota med vapnet.
- Det finns en knapp som gör att vapnet sprakar och blixtrar. Det kan också räcka med att man tar upp vapnet för att situationen ska lugna ner sig.