Så många har trygghetslarm

Över tusen personer i Västerviks kommun har trygghetslarm. Antal personer som väljer att ha larmet ökar.

Zhara Lundman, larmansvarig på Västerviks kommun.

Zhara Lundman, larmansvarig på Västerviks kommun.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-11-15 08:00

I Västerviks kommun kan den som vill ansöka om trygghetslarm. Det krävs inga särskilda skäl och alla som ansöker blir beviljade och man betalar en månadsavgift.

– Det är jag som tar emot ansökningarna och ordnar kontakt med hemtjänsten. Även de som inte har hemtjänst kan söka trygghetslarm. Det handlar om att känna sig trygg i hemmet. Trygghetslarmet ska användas när man behöver akut hjälp vid sjukdom eller skada, säger Zhara Lundman, larmansvarig på Västerviks kommun.

I dagsläget är det 1 025 personer över 65 år i kommunen som har trygghetslarm. Förra året vid ungefär samma tid låg siffran på 977 personer. En ökning med 48 personer. Enligt statistik från Socialstyrelsen som är sammanställd av nyhetsbyrån Siren ser man även en ökning i hela landet.

Socialchef Jörgen Olsson säger att ökningen beror på att allt fler blir äldre och behöver den extra tryggheten.

– Trygghetslarm har funnits i många år och jag tror att det finns en god kunskap om dem, säger han.

För två år sedan byttes larmsystemet ut och numera består det av en digital enhet med sim-kort. Till enheten hör en klocka att ha på armen eller hänga runt halsen. Hittills är det bara några få larm som behöver antennförstärkare för att få god täckning.

– Larmen fungerar bra, säger Zhara Lundman.

Ett biståndsbeslut krävs dock för att få larmet. Men handläggningen är förenklad.

– Vi tror inte att trygghetslarmen överkonsumeras. De som ansöker om larm har sina skäl och det behöver inte vi utreda närmare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!