Så minskar du risken för hudcancer

Glass och bad är synonymt med sommaren, likaså brunbrända ben. Men soltimmarna kan få farliga konsekvenser, ofta flera år senare.

Hudförändringar kan vara ett tecken på malignt melanom, den vanligaste typen av hudcancer.

Hudförändringar kan vara ett tecken på malignt melanom, den vanligaste typen av hudcancer.

Foto: Mats Bjellerup/1177 Vårdguiden

Västervik2019-07-30 09:00

De närmsta dagarna spår väderprognosen sol och många passar då att breda ut handduken och låta solens strålar färga huden. Men med att sola kommer stora risker. Enligt Cancerfonden är just hudcancer den cancerform som ökar mest, med väldigt höga siffror i just kustnära områden med mycket sol, däribland Kalmar län. Eva Ljunggren är verksamhetschef på hudkliniken i Östergötland och säger att våra sol- och semestervanor har påverkan på ökningen.

– Vi har en kultur som säger att på sommaren eller semestern ska vi sola och bli bruna. Det är djupt rotat i oss och svårt att avvänja, menar hon.

En fara är att det kan ta många år innan hudförändringar uppkommer. Många kan fortsätta att ligga och pressa i solen, utan att tänka på dess konsekvenser, eftersom man inte ser de negativa effekterna direkt. Det mörka vinterhalvåret gör även att vi vill ta till vara på solen när den väl tittar fram menar Eva Ljunggren.

– Njut av solen, men gör det försiktigt. Ha täckande kläder, smörj in rikligt med hög solskyddsfaktor och vistats inte i solen några längre stunder, speciellt inte när den är som starkast mitt på dagen, säger hon.

Då det är UV- stålarna som utgör faran kan en keps och ett par solglasögon ge ett bra skydd för ögonen, eftersom man kan få hudcancer även där. Och oavsett hudtyp bör man ha koll på förändringar i huden.

– Man ska söka vård om hudförändringen är ny eller ändrar karaktär, så som storlek, färg och form, säger Eva Ljunggren.

Att bränna sig i solen kan få farliga konsekvenser.
Att bränna sig i solen kan få farliga konsekvenser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!