Så mycket pengar fick VIK av bolagen

De kommunala bolagen sponsrar VIK med ungefär 250 000 kronor per säsong. Inget av bolagen gav några löften om ökat stöd i våras.

Kommunägda Västervik Miljö och Energi är en av VIK:s sponsorer, men klubben är långt ifrån bolagets största mottagare av sponsring. Istället är det Västerviks museum som varit samarbetspartner med VME i några projekt.

Kommunägda Västervik Miljö och Energi är en av VIK:s sponsorer, men klubben är långt ifrån bolagets största mottagare av sponsring. Istället är det Västerviks museum som varit samarbetspartner med VME i några projekt.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Västervik2018-06-21 11:30

Hur stort är de kommunala bolagens stöd? Gick de in med extra pengar när klubben behövde stärka sin balansräkning tidigare i våras?

De frågorna har vi fått efter att kommunens stödinsats till klubben godkänts.

Tre kommunala bolag uppger att de sponsrar Västerviks IK på olika sätt, men ingen av dem deltog när hockeyklubben bad om ytterligare sponsring i våras.

Största sponsorn av dem är Västerviks Bostads AB som bidragit med totalt 202 181 kronor under säsongen 2017–2018.

De andra sköt till mer blygsamma belopp: Västervik Miljö och Energi AB med 24 849 kronor och Västervik Resort AB med 24 200 kronor.

Till Västervik Resorts sponsring kan läggas att fyra till sex spelare har kunnat hyra rum eller stugor till en månadshyra på 1 000 kronor under vinterhalvåret. Det är logi som bolagets vd Gunnar Boman bedömer annars skulle stå tom.

Både Gunnar Boman och Västervik Miljö och Energi AB:s vd Per Allerth säger att bolagen har väldigt liten sponsring. Som regel ska föreningen göra en motprestation. I Västervik Resorts fall kan det handla om att en förening som ordnar ett arrangemang kan hyra ut boende på Västervik Resort.

– Föreningen får tio procent i provision på de bokningar som görs. Föreningen kan välja om de vill ha pengarna, eller rabattera boendet. Det är på gränsen att det kan kallas sponsring, det handlar mer om förmedling, säger Gunnar Boman.

I Västervik Miljö och Energis fall är det en annan institution än Västerviks IK som fått mest sponsring: Stiftelsen Västerviks Museum.

I det här fallet handlar det om samarbeten som Per Allerth tycker ligger nära de frågor som Västervik Miljö och Energi arbetar med:

– Vi samarbetade till exempel i ett projekt om "vattnets väg". För oss har det varit väldigt kostnadseffektivt att samarbeta med museet.

Både Gunnar Boman och Per Allerth säger att de tackade nej när Västerviks IK tidigare i år hörde sig för om ytterligare pengar.

– Vi har en väldigt begränsad budget, och enligt vår sponsorpolicy ska det bygga på ett samarbete av något slag, säger Per Allerth.

I Västervik Resorts fall finns det en komplicerande faktor. Bolaget delar ordförande med VIK: Dan Nilsson. Gunnar Boman säger dock att ordförande inte varit involverad i besluten.

– Sponsringen har inte hanterats av styrelsen. Det är jag som fattat beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!