Så ser nya satsningen på Campus ut

Under en treårsperiod ska nya högskoleprogram, forskningsprojekt och även yrkesutbildningar starta på Campus Västervik.

Vid årskiftet startar projektet "Campus Småland 2030".

Vid årskiftet startar projektet "Campus Småland 2030".

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-09-27 06:00

Projektet "Campus i Småland 2030" har fått godkänt i kommunstyrelsen. Målet är att det etableras 2500 studentplatser till år 2030. Utvecklingsprojektet, som ska pågå under tre år, har bland annat till uppgift att starta upp arbetet med att avtala nya utbildningar och forskningsprojekt. Det ska ske i samverkan med grannkommunerna Vimmerby och Hultsfred. Man ska satsa på 15 nya utbildningsprogram, 15 fristående kurser, 15 nya projekt inom forskning och 15 nya yrkeshögskoleutbildningar.

– Det här är den i särklass mest konkreta och viktigaste frågan vi har när det gäller näringslivssatsning. Det är en avgörande investering för Västerviks kommuns framtid, säger Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den totala kostnaden för projektet beräknas till närmare 25 miljoner kronor.

– Vi har en plan för finansieringen, men inga formella beslut är tagna ännu. Processen med de andra kommunerna är uppstartade. Besluten kommer att tas i oktober eller november, säger Jerry Engström, chef för Campus Västervik.

I projektbeskrivningen föreslår man att Västerviks kommun skjuter till sex miljoner, sex miljoner från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden, sex miljoner från Regionförbundet och resten från Vimmerby och Hultsfreds kommuner samt Sparbankstiftelserna i deras område.

– Historiskt sett har det varit svårt att få högskoleutbildning till landsbygden. Universiteten har inte varit så intresserade. Nu verkar man inse att om hela Sverige ska leva måste man ha möjlighet att kunna studera på den ort man bor på.

– Det är viktigt för vår utveckling och överlevnad som kommun, säger Dan Nilsson (S).

Projektet ska starta vid årsskiftet, om allt går enligt planerna.

Artikeln är uppdaterad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!