Så ska barnen klara sig undan att bli sjuka

På Ängslyckans förskola utbildas barnen i handhygien och har koll på hur man håller sig frisk. Det är extra viktigt nu i "vabruari".

Just nu arbetar Ängslyckans förskola med temat kroppen.

Just nu arbetar Ängslyckans förskola med temat kroppen.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-02-06 20:00

"Flera barn har fått influensan. Vi har ett fall av vinterkräksjukan." På många förskolor informeras det just nu om diverse sjukdomar.

– Vi har fall av maginfluensa, influensa, men också scharlakansfeber, säger Susanne Myrgård, chef för förskolorna Arabia och Ängslyckan i Västervik.

Under vecka fem var 25 procent av barnen på förskolan Arabia sjuka, berättar hon, och 7 av 36 barn på Ängslyckan.

Just nu arbetar barn och personal på Ängslyckans förskola med temat kroppen och de lär sig om vad kroppen behöver och hur man sköter den på bästa sätt. Dessutom har förskolan infört handhygienutbildning.

– Först sköljer man händerna med vatten, sen tar man tvål, säger Emilia, fem år, och förklarar sedan exakt och detaljerat hur man tvättar händerna på bästa sätt.

Det är viktigt att torka händerna ordentligt, bakterier och virus trivs i fukten.

Snart är det dags för mellanmål och barnen ställer sig i kö för att tvätta händerna.

Hur håller man sig frisk?

– Man tvättar händerna och tar lite nässpray, säger fyraåriga Leona.

Valde, fyra år, har precis fått sitt diplom i handhygien. Diplomet hänger vid hans hylla i väntan på hemgång.

På förskolorna Ängslyckan och Arabia delar personalen ut informationsblad om olika sjukdomar samt huvudlöss vid behov. Informationen är framtagen av Västra Götalandsregionen och kallas HYFS, Hygiensjuksköterska i förskolan.

– Informationen finns på svenska, arabiska, engelska och somaliska, säger Susanne Myrgård.

Förskolepersonalen vet precis vad som ska göras om ett barn kräks eller börjar blöda och numera är frottéhanddukar ett minne blott på förskolan.

Vid magsjuka krävs det 48 symptomfria timmar innan barnet återvänder till förskolan, syskon som går på förskola måste också stanna hemma. Vid feber är det bra om barnen stannar hemma två feberfria dygn innan de återvänder till kompisarna, enligt Susanne Myrgård.

– Men det är inte alltid så lätt. Det kan vara svårt för föräldrarna att avgöra. Vårt perspektiv är barnets bästa och vi ringer föräldrarna om barnen inte orkar med, säger Susanne Myrgård.

Alma tvättar händerna. Valde väntar på sin tur. I bakgrunden syns förskolechefen Susanne Myrgård.
Alma tvättar händerna. Valde väntar på sin tur. I bakgrunden syns förskolechefen Susanne Myrgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!