– Det tar längre tid för kvinnor än män att etablera sig i Sverige. En anledning är föräldraledigheten. De kanske har börjat med SFI och sedan fått barn vilket gjort att studierna avbrutits, säger Kirsi Sedell Masters, verksamhetschef för flyktingmottagning och integration i Västerviks kommun.
Varje onsdagsförmiddag är föräldralediga välkomna till stadsbibliotekets barnavdelning i Västervik. Två träffar har hållits sedan starten i februari.
– Första gången kom det tio personer och andra gången tolv. De hade med sig sina barn som var mellan sex och tretton månader, säger projektledare Ingrid Fia Persson.
Barnen är en central del i det hela och genom sång och ramsor öppnas dörren till språk och gemenskap.
– Vi kommer att ha olika teman när vi träffas. Till exempel tandhälsa, skola, sjukvård och föreningslivet. Upplägget är flexibelt och vi tar fasta på vad deltagarna önskar.
I projektet arbetar bland andra integrationsassistenter, socialsekreterare och bibliotekspedagoger. Information om Föräldralediga har bland annat skett genom uppsökande verksamhet.
– Vi har skickat brev till de vi vet är hemma med barn och även ringt. Det är kvinnor från Gamleby, Edsbruk, Ankarsrum och Västervik som deltar, säger Mulugeta Weldegergis som är integrationsassistent.
Enligt 2017 års siffror från Arbetskraftsundersökningar (AKU) är utrikes födda kvinnor utan gymnasieutbildning den grupp som har högst andel arbetslösa i Sverige med 32,5 procent. För utrikes födda män ligger siffran på 25,9 procent.