Så ska Naturum fira Friluftslivets år

Naturum i Västervik har fått 100 000 kronor för att delta i firandet av Friluftslivets år 2021.

Naturum i Västervik ska uppmärksamma att det är friluftslivets år.

Naturum i Västervik ska uppmärksamma att det är friluftslivets år.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2021-02-04 18:00

I dagarna kom beslut från Naturvårdsverket om statsbidrag till Naturum i Västervik. Totalt fick det kommunala museet 450 000 kronor. Det är 100 000 kronor mer än ett vanligt år. Skälet är att det i år är Friluftslivets år.

– Tillsammans med de andra naturumen i länet ska vi genomföra en rad aktiviteter, berättar Maria Kappling, föreståndaren.

Tillsammans med kollegor på Naturum Trollskogen och Naturum Ottenby, båda på Öland, ska man bland annat varje vecka tipsa om platser runt om i Kalmar län värda att besöka.

– Det är guldkorn, ibland inte så kända, och det kan handla både om natur- och kulturmiljöer, berättar Maria Kappling.

Utflyktstipsen kommer att dyka upp på friluftsmuseernas sociala medier. Först ut, på torsdagskvällen, blir för övrigt Hjortberget i Oskarshamn, en plats som passar bra den snöiga årstiden för den som vill ta med sig pulkan.

I firandet ingår också aktiviteter riktade mot elever, framförallt i mellanstadieåldern.

Blev inte redan 2020 friluftslivets år, med tanke på coronapandemin?

– Jo, så är det. Att umgås utomhus var det som var möjligt, och jag tror att många upptäckte att det var ett roligt sätt att umgås, säger Maria Kappling.

Naturum har tillfälligt fått stänga sin utställningslokal, men enligt Maria Kappling är aktiviteten ändå intensiv. Dels pågår det utvecklingsarbete av verksamheten bakom kulisserna, dels har mycket av verksamheten styrts över till utomhusaktiviteter.

– Vi arbetar till exempel med ett program inför sportlovsveckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!