Alla vill ha fossilfri el – men lösningarna varierar

Två partier föredrar kärnkraft. Ett parti vill ha tillbaka en nationell elmarknad. Riksdagspartierna har fått svara på en enkätundersökning om sin energi- och klimatpolitik. Alla partier utom Moderaterna valde att svara. Här är svaren som rör energipolitiken.

Förnybart eller fossilfritt. Riksdagspartierna förordar olika typer av energislag.

Förnybart eller fossilfritt. Riksdagspartierna förordar olika typer av energislag.

Foto: Adam Ihse/TT, Fredrik Sandberg/TT

Västervik2022-09-10 08:08

– Alla partier som svarade på enkäten är överens om att vi behöver bygga ut vår fossilfria elproduktion. Och det är positivt för det behövs, säger Kimberly Nicholas, docent vid Lunds universitet, som tillsammans med åtta forskarkollegor granskat partiernas svar och sammanställt dem in en rapport.

Men de olika partierna har olika lösningar för hur utbyggnaden ska ske, enligt forskarna.

Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill i första hand låta marknaden styra vilka energislag som ska byggas och hur energisystemet ska utvecklas. Vänsterpartiet vill återgå till en nationell elmarknad. 

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ser kärnkraft som den viktigaste lösningen medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet har satt upp tydliga mål för ett helt förnybart energisystem.

undefined
Vindkraft.

– Socialdemokraternas svar är överlag vaga och troligen mest i linje med de partier som förordar marknadsstyrning, skriver forskarna. 

Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tillräckliga förslag för att direkt minska utsläppen av växthusgaser genom energieffektivisering ändrade konsumtionsvanor och livsstil, menar forskarna.

– Bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet fokuserar på effektivisering, att använda elen som finns på ett effektivt sätt.  Här i Sverige finns det en missuppfattning om att det inte spelar någon roll hur mycket el vi använder, men det stämmer inte. Alla resurser kommer någonstans ifrån och har en påverkan på miljön. Poängen är att det är viktigt och nödvändigt att effektivisera, inte bara producera mer el. Vi behöver sluta överkonsumera el och på så sätt se till att det finns el för alla, säger Kimberly Nicholas.

undefined
Hus med solceller i ett villakvarter sommaren 2022.

Hur kan de olika partiernas klimatpolitik påverka dagens situation med höga fordons- och elpriser?

– Flera partiers politik riskerar att inte avhjälpa dagens situationen då den fokuserar på nya investeringar som tar lång tid att bygga. Vi behöver hantera de akuta problemen och samtidigt tänka igenom vilken sorts elsystem vi vill ha i framtiden. Hur vi ska få elen att räcka och hur vi ska klara av att balanser efterfrågan och produktion. Vi behöver en energipolitik som både tar hänsyn till och ser till att elen räcker till alla och som även ser till att vi klarar oss igenom eventuella kriser i framtiden. Men samtidigt behöver vi se till att vi börjar använda elen som vi producerar på ett bra sätt, mycket av den el som vi producerar i dag går till spillo, säger Kimberly Nicholas. 

undefined
Kimberly Nicholas, är klimatforskare vid Lund University Centre for Sustainability Studies, och en av forskarna bakom granskningen av partiernas klimat- och energipolitik.
Så gjorde forskarna

Partierna har fått svara på en enkät om klimatpolitik, bl a om vilka åtgärder som kan genomföras under nästa mandatperiod.

Rapporten: researchersdesk.se/nu-nu-nu/

Vad utgick ni från när ni gjorde analysen: Sveriges utsläpp behöver vara nettonoll år 2029, enligt forskningen, om vi vill bidra rättvist till en uppvärmning på max 1,5 grader.

Sveriges klimatmål: Nettonollutsläpp år 2045, alla partier utom SD ställer sig bakom. 

Centern: nettonollutsläpp år 2040. Vänsterpartiet: 2035. Miljöpartiet: 2034.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!