Så var stämningen ombord

Hasselörodden går in på sitt fyrtionde år som gammal tradition. Ekan Delsy II blev min farkost under onsdagens omtyckta tillställning.

Niklas Bengtson skopar vatten som läckt in i båten.

Niklas Bengtson skopar vatten som läckt in i båten.

Foto: Kalle Barrsjö

Västervik2018-07-18 15:26

Hasselörodden ter sig nästan som en saga. Som de flesta sagor är den också gammal. Det hela började 1979. Sagans upphovsmän var; Bertil Lindberg, Åke Schierbeck och Bengt Molander. Rodden var en gammal transportsträcka för Hasselöbor som skulle handla på onsdagsmarknaden vid Fiskaretorget. Man klädde sig i gamla kläder och rodde den 14 distansminuter långa färden. 1979 var endast familj och vänner till roddarna vid hamnen och väntade in roddarna, men idag flockas hundratals för att se båtarna anlända. Enligt traditionen är Hasselörodden alltid den tredje onsdagen i juli.

Jag står vid Gränsö kanal. Eka efter eka guppar in i kanalen, och för en sekund känns det som jag transporterats till en svunnen tid. Det är Emil-hattar, mjölkhinkar, dragspel och västar. En man ropar "Hej Kalle" från en eka som guppar in i kanalen. I båten sitter Johan och Niklas Bengtson som jag ska få följa med sista biten in mot Västervik. Släkten Bengtson har varit med i många år. I dag när Hasselörodden firar fyrtioårsjubileum har de fem båtar med sig. Längs vägen står folk och vinkar. En del kastar över snaps till ekorna, andra fotar och hälsar glatt. För en nykomling som jag känns detta som ett rent nöje. Johan Bengtson håller med. Han har sommarstuga i Västerviks skärgård men bor i Stockholm. Hans eka heter Delsy II och byggdes 1930. En brun träfärg pryder utsidan medan durken är målad i en läppstiftsröd nyans. Traditionen är gammal som en saga och lever vidare i det generösa och varma deltagandet år efter år.

Mycket folk hade samlats för att titta på.
Mycket folk hade samlats för att titta på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om