– Utred fördelarna med att bygga ett nytt Västerviks sjukhus vid E22, så lyder budskapet i en motion från Kristdemokraterna.
Skälen till det drastiska förslaget är tre:
1: Stora delar av lokalerna är ålderdomliga. Den allra första byggnaden på sjukhusområdet stod klar 1866. Sedan dess har området vuxit etappvis.
– Många byggnader är inte byggda för den vård som bedrivs där i dag, säger Gudrun Brunegård, landstingsråd.
– Förlossningsavdelningen håller till exempel till i lokaler från 50-60-talet, säger Kerstin Lahi, som jobbade på sjukhuset under många år.
2: Den nuvarande tomten sätter begränsningar. Sjukhuset med sitt centrala läge är kringbyggt. Det gör stora renoveringar och utbyggnationer komplicerade. Gudrun Brunegård tar byggnationen av psykiatrins nya lokaler som ett exempel. Där blir det pusslande med ersättningslokaler, och det gör enligt henne att byggtiden förlängs.
3: Det centrala läget är inte bra. Gudrun Brunegård tycker att ett nybyggt sjukhus närmare E22 skulle stärka Västervik som akutsjukhus för norra länet.
– Nu måste ambulanstransporter köra en lång sträcka genom stan, förbi handelsområden och bostadsbebyggelse.
Med en södra infart skulle man väl kunna komma till sjukhuset snabbare?– Det är möjligt, men vet vi när en sådan kommer att byggas, svarar hon.
Diskussionen är inte ny. Maud Ärlebrant berättar hur hon, under sin utbildningstid 1976, fick höra en vårdlärare som tyckte att sjukhuset skulle ha lagts i anslutning till Västerviks norra.
Har landstinget råd att bygga ett helt nytt sjukhus?– Västerviks sjukhus står inför stora renoveringsbehov. Vi har fått signaler, att om man räknar med psykiatrins nybyggnad, så skulle det inte bli dyrare att bygga nytt, säger Gudrun Brunegård.
Kvar i centrum skulle det gamla tomma sjukhuset finnas. Maud Ärlebrant tror inte att det ska behöva bli ett problem med den efterfrågan på centralt belägna bostäder som finns i dag.
Det är fler som har noterat att sjukhuset är kringbyggt och trångbott. I förra veckan vädrade kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) idén att Ellen Keyskolan skulle kunna flytta till Bökensvedsområdet i framtiden. Då skulle landstinget kunna ta över skolområdet som ligger granne med sjukhuset. Maud Ärlebrant är tveksam. Skolans huvudbyggnad är från 1870 och förmodligen inte lätt att bygga om för sjukhusändamål.
– Det är väl en k-märkt byggnad, frågar hon.