Så vill kommunen och polisen jobba mot brottsligheten

Västervik ska bli en ännu tryggare och säkrare kommun. Det löftet ger polisen och Västerviks kommun i och med ett nytt samverkansavtal.

Melker Engström, ambulanschef.

Melker Engström, ambulanschef.

Foto:

Västervik2017-01-05 10:00

De övergripande målen med samverkansavtalet är att olyckorna och brottsligheten i kommunen ska minska, känslan av trygghet ska öka och fler ska känna delaktighet och ansvar i det förebyggande arbetet. Avtalet har fyra gemensamma satsningsområden: ungdomskriminalitet, kriminella gäng med våldskapital och inriktning på narkotika, trafiksäkerhet med inriktning på beteendebrott samt alkoholrelaterade brott och langning till minderåriga.

Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef, säger att man framförallt kommer att inrikta sig på ungdomskriminalitet och narkotikabrott.

- Narkotikan är en inkörningsport i all brottslighet. Kan vi få bukt med den så har vi kommit långt.

För att uppnå målen satsar man bland annat på högre vuxennärvaro genom nattvandringar och polisiär synlighet på helger.

- Vi vet att ungdomarna känner sig tryggare när det finns vuxna i närheten, säger Joakim Jansson.

2017 ska man också genomföra minst en trygghetsvandring i Västerviks centrum, med fokus på cykelbanor, belysning och rensning av buskage. Förhoppningsvis ska det leda till åtgärder som försvårar cykelstölder.

Ytterligare en åtgärd för att minska narkotikaproblematiken är "Krogar mot knark", som innebär att krogpersonal utbildas i att känna igen drogteckensymptom.

- Tanken är att krogpersonal ska kunna uppmärksamma ordningsvakter och poliser om det är så att det finns påverkade personer på nattklubben, så att vi kan gripa och lagföra dem, säger Lisa Koblanck, kommunpolis.

Polisen ska också genomföra fler trafikkontroller med inriktning på cykel och moped.

- Förra året hade vi några riktigt otäcka mopedolyckor. Nu ska vi göra mer än bara punktinsatser.

Det lokala olycks- och brottsförebyggande rådet, med representanter från kommun, polis, och sjukhus träffas och följer upp avtalet fyra gånger per år.

- Ensam är inte stark. En god samverkan med gemensamma mål är oerhört viktigt för att vi ska lyckas, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl ser många fördelar med avtalet.

- Västervik är en stor kommun till ytan, och vi har många utmaningar framför oss. De här områdena är framtagna utifrån vad våra medborgare upplever, vi har verkligen lagt örat mot rälsen, säger Tomas Kronståhl.

Anders Pleijel säger att Västerviks kommun är en lågbrottsfrekvent kommun, men den upplevda tryggheten stämmer inte alltid överens med den verkliga brottsligheten.

- Nu börjar vi komma in i den nya organisationen, och vi kan rå över vår egen personal på ett bättre sätt. Det ger oss större möjligheter att styra var våra områdespoliser ska vara.

Har ni tillräckligt med personal?

- Västervik är väl tillgodosedda jämfört med resten av regionen, men vi vill ha fler poliser.

Melker Engström, chef för ambulansen, och Henrik Uveborn, säkerhets- och krisberedskapssamordnare säger att avtalet är unikt från sjukvårdens sida.

- Vi kan inte se alla brott, men vi kan se konsekvenser och effekter av brott. Men det här avtalet får vi en bättre kontakt med kommunen och polisen och vi kan vara mer förberedda, säger Melker Engström.

- Det här är ett framgångskoncept, säger Henrik Uveborn. Desto mer polisen kan göra förebyggande, desto mindre belastas sjukvården.

Avtalet, som undertecknades av Anders Pleijel och Tomas Kronståhl, gäller till och med år 2020.

- Vi kommer att återkomma till det här flera gånger, så att vi ser att vi verkligen jobbar mot rätt saker, säger Tomas Kronståhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om