Så vill SD förbättra landstinget

Sverigedemokraterna (SD) presenterade i fredags sitt budgetförslag om hur landstinget ska bli bättre på att ta hand om patienter och personal. Framförallt vill man minska den administrativa personalen för att öka på antalet anställda som tar hand om patienterna.

Bo Karlsson och Claus Zaar Sverigedemokraterna. Foto: Anders Sjögren

Bo Karlsson och Claus Zaar Sverigedemokraterna. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2017-10-28 08:15

Bo Karlsson och Claus Zaar beskriver partiets budget som nära verksamheterna, både för patienter och personal.

- Vi måste våga satsa på personalens arbetsmiljö och återöppna de vårdplatserna som stängts ner. Den nuvarande majoriteten har totalt kapitulerat inför personalbristen, säger Bo Karlsson.

Enligt SD har de färre vårdplatserna fört med sig att färre vårdande händer tar hand om patienterna vilket i slutändan leder till att patienterna skrivs ut för tidigt.

- I stället för att skrivas ut för tidigt måste patienterna få ligga kvar tills de ur medicinsk sett är färdigvårdade istället för att vårdas hemma av kommunen. För att det ska bli verklighet måste fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare anställas, säger Claus Zaar.

För att klara av den ökade kostnaden det innebär anser partiet att landstinget ska spara på administrativ personal.

- Den personalkategorin har ökat med 60 procent de senaste nio åren, säger Bo Karlsson.

Primärvården

Partiet anser också att landstinget måste satsa mer på primärvården. Inte minst läkarna.

- Studier visar att en läkare använder idag en tredjedel av sin tid till att möta patienter. Lika mycket tid används till administration. Läkare borde kunna använda mycket mer tid till patientmöten, säger Claus Zaar.

Han trycker även på att läkare i primärvården och i slutenvården ska kunna växla arbetsplats.

- Några veckor då och då arbeta inom en sektor man annars inte arbetar i. Det skulle göra att man fick större förståelse för varandras yrkesroller.

SD vill också satsa mer på den förebyggande folkhälsoarbetet genom bättre förebyggande information om livsstil som idag skapar hjärt-kärlsjukdomar. Man vill också att landstinget i högre grad satsar på kvinnor genom att minska förlossningsskador samt att hjälpa de kvinnor som blivit könsstympade genom rekonstruktions kirurgi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om