Säkerhetschefen efter terrordådet: "Hotbilden är väldigt låg"

Hotnivån i Västerviks kommun bedöms vara oförändrad efter det misstänkta terrordådet i Stockholm.
– Men vi följer utvecklingen noga och har täta kontakter med berörda myndigheter, säger kommunens räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson.

Kommunens räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson. Foto: Ellinor Harrysson

Kommunens räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-04-11 11:00

Strax före klockan tre i fredags drabbades Sverige av ett misstänkt terrordåd. En lastbil körde rakt in i folkmassan på Drottninggatan i Stockholm och kraschade sedan in i Åhlénshuset.

Kommunens räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson säger att han inte blev förvånad när han hörde talas om händelsen.

– Det är klart att det är obehagligt, men vi har vetat om att det finns en ökad hotbild och terrorattentat av den här typen sker i väldigt många storstäder i Europa. Den nationella terrornivån ligger på en trea, vilket innebär att den här typen av attentat ryms inom ramen för det. Att det sker i Stockholm är givetvis väldigt beklagligt, men det är ungefär som att det sker i någon av de andra storstäderna runt om i Europa. Vi vet att IS har uttryckt att där man befinner sig ska man slå till så mycket man kan med de medel man har. Man vill skapa oro i Europa och i världen.

Hur ska vi förhålla oss till det?

– Vi ska inte vara rädda eller begränsa oss, däremot ska vi vara observanta och vaksamma.

Kommunen följer utvecklingen noga och har täta kontakter med berörda myndigheter.

– Vi bedömer att hotbilden mot Västerviks kommun fortfarande är väldigt låg, däremot tog polisen beslut nationellt att de ska ha en ökad synlighet. Vi följer myndigheternas rekommendationer och lyssnar vad de säger. Sedan fattades det beslut redan på fredagen att Västervik skulle flagga på halv stång på lördagen, säger Joakim Jansson.

Skulle något liknande kunna hända i Västervik?

– Det kan egentligen hända var som helst i Sverige, men givetvis så är risken mindre för att det händer i småkommuner än i de större städerna. Man väljer den här typen av gångstråk som Drottninggatan som kanske är det mest trafikerade gångstråket i Sverige.

Ska man behöva känna sig orolig när man rör sig utomhus?

– Nej, det tycker jag inte att man ska vara. Däremot ska man alltid vara observant och vaksam. I vissa städer och vid vissa tidpunkter kanske man ska fundera på om man ska vara vid väldigt stora folksamlingar. Man ska ha huvudet på skaft och se sig om vad som händer och sker, men man ska absolut inte begränsa sin rörelsefrihet eller vara orolig på det sättet.

Finns det en beredskap i kommunen om säkerhetsläget skulle förändras?

– Ja, det gör det. Vi har en övad krisorganisation med samverkande myndigheter som kommunen jobbar med om det händer en krissituation. Beroende på vilken typ av händelse som sker så bemannar vi vår krisorganisation med den expertis som krävs.

Hur tycker du att berörda myndigheter har skött den här händelsen?

– Så här långt tycker jag att man har gjort det på ett bra sätt. Det blev såklart väldigt kaotiskt, men både polis, räddningstjänst och ambulanspersonal får väldigt mycket positiv feedback på sitt agerande. Givetvis också medborgarna och de som har hjälpt till på olika sätt.

Igår höll kommunen en tyst minut för att hedra attentatets offer.

– Vi vill visa att vi sörjer tillsammans med alla anhöriga och drabbade. Sedan har vi en ständig krisberedskap oavsett vad det här för typ av händelse som sker, säger Joakim Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om