Samarbetar för att undvika skadegörelse

De senaste årens studentveckor har blivit allt lugnare, inga skadegörelser eller andra tråkigheter har rapporterats. Det spåret vill man nu fortsätta på.

Skolintendent Jenny Gustavsson berättar att skadegörelserna helt har upphört.

Skolintendent Jenny Gustavsson berättar att skadegörelserna helt har upphört.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-05-30 05:00

2014 utsattes Västerviks Gymnasium för omfattande skadegörelser under studentveckan. Festande elever slog sönder rutor, bröt sig in på skolan och klättrade på tak. Kostnaderna för veckan uppskattades till minst en miljon kronor, och det var inte första gången skolan drabbades.

– Det hade nästan blivit som en tradition för ungdomarna att befinna sig på skolan, vi var även oroliga över att elever skulle skada sig, säger Fredrik Andersson på Bostadsbolaget.

– 2014 var droppen för oss. Året efter agerade vi, tillsammans med räddningstjänst, polis, fältare och bostadsbolaget för att få ett slut på problemet, säger Jenny Gustavsson, skolintendent på Västerviks Gymnasium.

Flera förändringar och nytänkande idéer infördes. Vakter och polis bevakade skolområdet nattetid och en bra dialog skapades med både elever och föräldrar. Resultatet blev en fullträff.

– Sedan dess har alla tråkigheter helt upphört, säger Jenny Gustavsson.

Som exempel berättar Jenny Gustavsson att avslutningselever under förra året frågade om de fick spela fotboll på skolans plan under veckan, skolan godkände förslaget:

– När vi kom till skolan dagen efter hade eleverna satt upp soppåsar och slängt alla flaskor och pizzakartonger, det var inga problem alls, säger Jenny Gustavsson.

– Vi ser även att ungdomarna inte tagit med sig gamla beteenden till de nya festplatserna, allt handlar ju om att ungdomarna ska känna glädje under studentdagen och att inga tråkigheter händer under veckan, säger Andrea Brändström på räddningstjänsten i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!