Samarbete mot skogsbränder utökas

De resurser som finns i form av jordbruks- och skogsmaskiner är viktiga vid skogsbränder liksom personer som har god lokal kännedom.

Räddningstjänsten har tillräckligt med slang inför sommaren 2019.

Räddningstjänsten har tillräckligt med slang inför sommaren 2019.

Foto: Kristina Westring

Västervik2019-02-15 06:00

Vid ett flertal bränder i somras fick Räddningstjänsten i Västerviks kommun hjälp av jordbrukare och skogsägare.

– Nästa vecka ska vi träffa LRF och diskutera hur vi fortsättningsvis kan samverka, säger Peter Helge, verksamhetsansvarig vid Räddningstjänsten i Västervik.

Att Skogsstyrelsen i länet satt igång ett arbete för att sammanställa listor på resurser ser Räddningstjänsten som positivt.

– Ja, det är bra, vi hade dock ganska bra koll eftersom många ringde till oss och erbjöd sig att hjälpa till. De var otroligt värdefulla eftersom de kunde leda oss fram på skogsvägar. Även vara behjälpliga vid eftersläckning och bevakning.

När det gäller förstärkning av resurser inför sommarsäsongen 2019 säger Peter Helge att det finns tillräckligt med slang och annan mindre utrustning.

– Det vi behöver är en ny tankbil till Överum.

På personalsidan har Räddningstjänsten behov av ännu en person på ledningsnivå.

– Det finns en räddningschef i beredskap dygnet runt och vi är fyra personer för att täcka det. Men vid en större insats krävs det att någon också samordnar och ser det hela i ett större perspektiv.

Att utöka den övriga personalstyrkan är inte aktuellt.

– I somras var det många som ställde upp på sin semester. Fast det är inget vi bygger systemet på. Det finns en samverkan mellan närliggande räddningstjänster där vi gör avrop.

Peter Helge nämner en nyligen färdigställd rapport från regeringskansliet “Skogsbränderna 2018” som utreder hur man ska hantera stora skogsbränder.

– Den visar, bland annat, att många aktörer agerade för långsamt.

Peter Helge, verksamhetsansvarig vid Räddningstjänsten i Västervik.
Peter Helge, verksamhetsansvarig vid Räddningstjänsten i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!