Vi lever i ett modernt samhälle med alla möjliga bekvämligheter man kan tänka sig. Men hur beredda är vi egentligen om något skulle hända?
- Samhället är egentligen ganska sårbart, säger Joakim Jansson. Samtidigt går vi mot en klimatförändring som innebär mer nederbörd och mer stormar.
Joakim Jansson menar att alla måste ta ett ansvar när det gäller samhällets krisberedskap.
- Alla ska förbereda sig hemma genom att säkerställa mat som håller sig, vatten och värme. Hemmet blir snabbt utkylt om det blir några minusgrader.
Skulle krisen vara ett faktum, rekommenderar han att familjen samlar sig i samma rum för att bibehålla värmen.
- Bygg gärna en koja med madrasser och sovsäckar. Lyssna på radion för att följa nyhetsuppdateringen.
Generellt är man duktigare på att förbereda sig på landsbygden, än vad man är i tätorten.
- I tätorten är det till exempel inte så många som har koll på att mobilen slås ut ganska snabbt vid ett strömavbrott. De som är allra bäst på att ta till sig informationen är medelålders kvinnor.
Fyra gånger per år testas varningssignalen VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten), hesa Fredrik.
- Varje gång den testas kan du göra en checklista för din egen beredskap. Ett tips är att skriva ner telefonnummer från mobiltelefonen och kolla utrymningsvägar. Ju fler som är förberedda, desto robustare blir vårt samhälle.
Omvärldsläget har förändrats de senaste åren. Joakim Jansson menar att det har blivit mer främlingsfientligt och högerextremt.
- Spänningarna i vårt närområde har ökat. Har vi inte rätt förutsättningar kan det leda till att människor blir skadade eller dödade.
Kommunen har en central krisledning som omfattar 120 personer. Den består bland annat av en krisledningsnämnd, som kan ta över andra nämndes beslutanderätt vid en krissituation.
- Det är en hel organisation som jobbar med allt från krisledning till kommunikation och krisstöd.
Vilka är då de största hoten? Joakim Jansson berättar att kommunen har en risk- och sårbarsanalys, som beslutas vid varje ny mandatperiod.
- Det är väderrelaterade händelser, kommunikationsbortfall, oljeutsläpp i Östersjön, våld i offentlig miljö samt brist på dricksvatten som är de största hoten för vår kommun. Nu hoppas vi att man snäpper upp sitt medvetande och gör sin beredskapsläxa, säger Joakim Jansson.