Sänkt mjölkpris till Arlabönderna - igen

- Det är jättetråkigt. Prisuppgången i slutet av förra året blev alldeles för kortvarig. Så säger Håkan Lundgren, mjölkproducent utanför Gamleby, om den senaste prissänkningen.

Arla sänker mjölkpriset. Foto: Ellinor Harrysson

Arla sänker mjölkpriset. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-02 12:30

Mjölkpriset fortsätter att sjunka. Från den första mars sänker Arla mjölkpriset för den konventionella mjölken med 2, 5 eurocent i alla länder, medan priset för ekologisk mjölk lämnas oförändrat. För de svenska mjölkproducenterna innebär detta att a contopriset sänks med 23, 9 öre.

- Arlas mjölkpris, i likhet med våra konkurrenters, har påverkats av de senaste dramatiska nedgångarna på industrimarknaderna från toppnoteringarna i höstas. Medan ökningarna under förra året drevs av fett, har den långsiktiga försämringen av proteinets värde sedan början av 2017 haft en avsevärd inverkan. Proteinpriserna är nu på historiskt låga nivåer med små utsikter till återhämtning till följd av stora EU-lager, säger Patrik Hansson chef Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

Håkan Lundgren är uppgiven sedan Arla ytterligare en gång valt att sänka mjölkpriset.

- Det är tredje gången i år, vilket känns jättetråkigt.

Han är dock inte särkskilt överraskad.

- Vi lever i en världsmarknadsutsatt produktion, då blir det här följden.

I slutet av förra året höjdes mjölkpriset, och runt årsskiftet var det uppe på en rimlig nivå enligt Håkan Lundgren. Men lättnaden blev kortvarig.

- Redan i januari sänkte man priset. Nu har det blivit besvärligt igen.

"Olyckligt"

Själv har Håkan Lundgren 80 mjölkkor på sin gård i Heda utanför Gamleby.

Hur påverkar prisnedgången dig som enskild mjölkproducent?

- Man får tänka över sina kostnader och bli ännu mer fokuserad. Jag får göra så gott jag kan för att hålla kostnaderna nere.

Orsaken till prisnedgången är att det idag finns en överproduktion av mjölk i världen.

- Produktionen ökar på andra ställen och det blir för mycket mjölk, vilket gör att priset pressas ner. För oss som vill producera mjölk är det olyckligt, säger Håkan Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om