Satsningen: Västerviks nya landmärke

Kommunstyrelsen är positiv till att starta en planprocess för området Utsikten vid Västervik Resort, där det finns planer på hotell.

Det är på den här platsen som det finns planer på att bygga hotell.

Det är på den här platsen som det finns planer på att bygga hotell.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2019-05-23 18:00

Området som avses är det höga berg som i folkmun kallas för Utsikten. Det ligger på vänstersidan, strax innan man kommer fram till Västervik Resort, tidigare Lysingsbadet.

Det helägda kommunala bolaget Västervik Resort AB har ansökt om ett planbesked, och har nu alltså fått svar från kommunstyrelsen, som ger klartecken till att dra igång en planprocess.

Ett planbesked är ett mycket tidigt principbeslut och innebär endast att kommunen beslutar om att inleda en planläggning för aktuellt område eller inte. Beslutet är inte bindande och kan inte överklagas.

På platsen har det tidigare legat ett café och utsiktstorn. Exploatören, Västervik Resort AB, skriver i sin ansökan att målsättningen är att bygga något som ska kunna bli ett nytt landmärke för sjöfarten.

Förslaget är att bygga ett torn med upp till åtta våningar, bestående av sex eller sju rum. Takterass med tillhörande frukostmatsal ska det också bli.

Förutom denna hotellbyggnad, ska det byggas stugor på en eller två våningar och här kommer merparten av hotellets rum att ligga. Totalt ska det bli 40 nya rum.

När kommunstyrelsen fattade sitt beslut, valde Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna att göra en protokollsanteckning.

– Vi utgår från att byggnation, drift och ägande ska göras av en icke kommunal aktör, sa Harald Hjalmarsson (M) vid den presskonferens som hölls efter kommunstyrelsens sammanträde.

Vänder man blicken i mot stan, kan man se såväl Sankt Petri kyrka som gamla vattentornet.
Vänder man blicken i mot stan, kan man se såväl Sankt Petri kyrka som gamla vattentornet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!