Sätter ekonomin i första rummet

De har samarbetet i mer än två år. Nu vill socialdemokraten Tomas Kronståhl ta Harald Hjalmarssons jobb. Men han tror inte att det skulle göra så stor skillnad. - På kommunnivå är det inte så mycket ideologi, säger Socialdemokraternas kommunalrådskandidat.

Fantastisk satsning. Tomas Kronståhl valde att fotograferas vid Slottsholmen. "Det är fantastiskt att en privatperson kan investera så mycket i något som är positivt för hela Västervik", säger han.

Fantastisk satsning. Tomas Kronståhl valde att fotograferas vid Slottsholmen. "Det är fantastiskt att en privatperson kan investera så mycket i något som är positivt för hela Västervik", säger han.

Foto:

Västervik2014-09-10 07:01


Det har varit en händelserik mandatperiod i Västervik. Miljonunderskottet för 2011 ställde allt på sin spets, splittrade den regerande Alliansen - och skapade ett tidigare otänkbart samarbete mellan sossarna och Moderaterna.
I söndagens val vill Tomas Kronståhl ta kommunalrådsposten ifrån sin majoritetskamrat Harald Hjalmarsson (M).
- Det blir säkert massor med skillnader om jag blir kommunalråd. Jag vill lyssna på människor, men det jobbar Harald mycket med. Där ska man nog lära sig lite mer av honom. Ideologiskt skiljer det mycket och jag tror att jag skulle ha mer samverkan med närliggande kommuner.
Vad är det första du skulle ändra på?
- Jag skulle jobba för en bättre modell mellan kommunens fack och kommunen. Nu måste vi ha förhandlingar om allting och det kunde fungera smidigare. Sedan skulle jag jobba ännu mer för att få ihop hela kommunen. Vi satsar på landsbygden redan nu, men det känns angeläget för mig.
Hur är Hjalmarsson som kommunalråd?
- Han är lyssnande och snäll och har gjort ett bra jobb. Det var olyckligt med ekonomin 2011, men han och jag har haft ett bra samarbete.
Vad skiljer mellan S och M?
- Vi vill satsa lite mer på välfärden på statlig nivå. Där vill vi höja skatten lite för att få mer till välfärden.
Men kommunalt?
- Historiskt sett värnar vi mer om de kommunala bolagen. Vi har ingen avsikt att privatisera dem. Sedan är vi lika i näringslivspolitiken.
Skiljde det mer förr?
- Ja. När vi var i makten var Moderaterna emot allt. Men när man får en samhällsbärande funktion måste man tänka på helheten och det har Moderaterna gjort.
Vilka har förändrats mest?
- Moderaterna, utan tvekan. Vi har också utvecklats och moderniserats, men förr ville Moderaterna sälja ut allt som gick att sälja ut. Den debatten hör man inte nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om