Scouter från hela världen möttes i luften

Det brusar och sprakar i kortvågsradion på soffbordet. Runt omkring sitter ett gäng barn och ungdomar och lyssnar spänt. Kanske går det att höra en scoutröst från ett annat land. - Mer spännande än att sitta vid en dator, säger Tuva Steensrum, scout från Gamleby.

Moa Kessén, Gabriella Lind, Jacob Svensson, Elina Rosenberg och Maja Rosenberg tittar på när Per Örnvall letar efter andra radioamatörer och scouter ute i världen.

Moa Kessén, Gabriella Lind, Jacob Svensson, Elina Rosenberg och Maja Rosenberg tittar på när Per Örnvall letar efter andra radioamatörer och scouter ute i världen.

Foto:

Västervik2013-10-21 06:19


Under helgen samlades ett 30-tal unga scouter från Gamleby och Hummelstad i SMU:s sommarhem i Lofta. Tillsammans med ledare och radioamatörer deltog de i "Jamboree on the Air", ett så kallat JOTA.
- Det här är en mycket gammal traditon som alltid sker den tredje helgen i oktober, världen över, säger Per Örnvall från Westerviks Sändaramatörer.

Möter hela världen
Det är lördag förmiddag och än så länge ganska kyligt i det gamla missionshuset. I två av de mindre rummen sitter radioamatörer och rattar in olika frekvenser för att försöka få kontakt med likasinnade i andra delar av världen.
- Det började i morse med att Danmark höll ett invigningstal, sedan följde de andra länderna i Norden efter, berättar Benny Svensson, scoutledare och radioamatör.
- I Sverige är vi 53 scoutpatruller fördelade på åtta olika distrikt. Det är säkert mer än 1000 scouter som möter andra scouter världen över just den här helgen.

Vill bevara hobby
Man kan ju undra vad det är som gör detta med kortvågsradio så speciellt - via dator kan man ju nå de flesta nu för tiden.
- Det är en hobby som tyvärr är på väg att dö ut, säger Tom Eliasson, ordförande i Westerviks Sändaramatörer.
- Men vi tycker det är viktigt att bevara de här gamla traditionerna och kunskaperna. Att hjälpa scouter med JOTA är ett sätt att få fler intresserade.
- Men det är inte bara att sätta igång. Man måste ha utbildning och tillstånd. Det finns kurser att gå för den som vill lära sig mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om